Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Γευστική απόλαυση Chardonnay!

Καλοκαίρι χωρίς chardonnay δεν γίνεται...ξεκινήσαμε με μία μικρή γευσιγνωσία τεσσάρων chardonnay. Τα δύο τα είχαμε ξαναδοκιμάσει τα υπόλοιπα δύο όχι. Συνολικά η γευσιγνωσία άφησε πολύ καλές εντυπώσεις αφού όλα τα κρασιά ήταν πολύ καλά, αλλά με διαφορετικά χαρακτήρα. κανένα δεν έμοιαζε με το άλλο πολύ.
Τα chardonnay που δοκιμάστηκαν ήταν:
1. Βιβλία Χώρα 2009,
2. Fume Παπαϊωάννου 2009,
3. Παλυβού 2009,
4. Χατζημιχάλη "Αμπελοτόπι Χουλέβαινα" 2010.

Βιβλία Χώρα 2009,
Απολαυστικό με αρώματα κίτρινων φρούτων, βανίλιας και "βαρελίσιου" καπνού. Πλούσιο με ευχάριστη γλυκύτητα που συνδυάζεται όμορφα με υψηλή οξύτητα.
Βαθμολογία: 89/100

Fume Παπαϊωάννου 2009,
Ακόμα πιο βελτιωμένο από προηγούμενες φορές που το δοκιμάσαμε στο παρελθόν. Υψηλή οξύτητα η οποία έχει γίνει απόλυτα ανεκτή, και αρώματα εξωτικών φρούτων (ανανάς), πεπονιού καθώς και νότες μελιού είναι ευδιάκριτες. Και εδώ το "βαρέλι" είναι ευδιάκριτο.
Βαθμολογία: 87/100


Παλυβού 2009,
Βγήκε "πειραματικά" για ένα χρόνο. Ήμουν τυχερός γιατί αγόρασα μερικά μπουκάλια. Η τιμή του ήταν ιδιαίτερα χαμηλή χωρίς όμως αυτό να ρίχνει στο παραμικρό την ποιότητα. Πλούσιο, βουτηράτο, καπνιστό και γλυκό. Όπως μου αρέσει το Chardonnay...(η βαθμολογία όμως βγαίνει λαμβάνοντας υπόψη όλων τα σχόλια :)).
Βαθμολογία 85/100


Χατζημιχάλη "Αμπελοτόπι Χουλέβαινα" 2010
Ένα χρόνο πιο φρέσκο από τα υπόλοιπα. Το αποτέλεσμα πιο ζωηρό σε οξύτητα από τα υπόλοιπα, αλλά με λιγότερα δυνατά αρώματα κυρίως λεμονιού. Για το ελληνικό καλοκαίρι των υψηλών θερμοκρασιών είναι αρκετά ευχάριστο:
Βαθμολογία: 82/100

5 σχόλια:

  1. Ωραία δοκιμή!

    Σας προτείνω επίσης το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2010 του Κτήματος Τέχνη Οίνου. Ενα απο τα καλύτερα Chardonnay που δοκίμασα φέτος, βουτυράτο, ισορροπημένο, παχύ και με μεγάλη επίγευση. Εξαιρετικό!

    Συμπαθητικό και το Chard της Μελίνας Τάσσου από τους Κίκονες. Επίσης μου αρέσει το στυλ του Κατσαρού από την Κρανιά.

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αμφιβάλω ότι το Ήδυσμα Δρυός θα είναι πολύ καλό. Με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να το δοκιμάσω. Επίσης οι Κίκονες κάνουν πολύ καλή προσπάθεια με τα κρασιά τους. Για τον Κατσαρό συμφωνώ τα έχει γράψει εξάλλου ο Terroirista http://oinologies.blogspot.gr/2012/04/chardonnay-2010.html.

    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
    Θα επανέλθουμε με δύο Κροάτικα chardonnay.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσθέσω και ένα ακόμη πάρα πολύ καλό Chardonnay 2010 του Δημήτρη Μίγα από τον Τύρναβο. Τρομερή επίγευση!Ισως το δευτερο καλύτερο Chard μετά το το Ήδυσμα Δρυός που δοκίμασα φέτος. Επίσης δοκιμάστηκε και του Ζαφηράκη που όμως ενώ δεν είχε τίποτε κακό...δεν εντυπωσίασε για την τιμή του.

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Το μόνο θέμα είναι ότι δεν τα βρίσκεις πολύ εύκολα στην Αθήνα τα συγκεκριμένα. Παρά μόνο σε "Ψαγμένες" κάβες και έκει όχι πάντα. Η διανομή και τα σημεία πώλησης είναι σημαντικό θέμα στο κρασί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχετε δίκιο αλλά αυτό προσδίδει και μία αίσθηση περιπέτειας ;)
    Δυστυχώς το ποιοτικό κρασί σαν καθημερινό προιόν απόλαυσης στην Ελλάδα είναι ακόμη στα πρώτα του βήματα, εσείς βέβαια καθώς και άλλοι έλληνες bloggers συμβάλλουν τα μέγιστα στην διάδωση και προώθηση του Ελληνικού κρασιού. Συνεχίστε!

    Μια αναζήτηση στο google το βρίσκει εδώ:

    FABRICA DE VINO Εμ. Μπενάκη 3, κέντρο
    http://www.athinorama.gr/clubbing/data/places/?id=10000809&showmenu=1

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή