Οίνος ευφραίνει καρδίαν: Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από φίλους του κρασιού. Περιλαμβάνει αναρτήσεις που αφορούν σε γευσιγνωσίες, events με επίκεντρο το κρασί, εκθέσεις και γενικότερες πληροφορίες για το καλό κρασί.
Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
Δείπνο στο "Κυρίμαι" στο Γερολιμένα Μάνης
Ξενοδοχείο Κυρίμαι λοιπόν www.kyrimai.gr, σούρουπο, καμία σχέση με ηλιοβασίλεμα διότι τα πάντα κρύβονται από το γιγαντοτεράστιο βράχο της περιοχής, το Cavo Grosso. Αέρας φουλ (ουτέ η εποχή των μελτεμιών να ήταν) και εμείς λαμβάνουμε θέση σε ένα τραπέζι στην άκρη του βράχου με τη θάλασσα ακριβώς μπροστά μας.
Οι ευγενικοί άνθρωποι του σερβις μας ενημερώνουν για το μενού και μας προσφέρουν το πιάτο υποδοχής συνοδεία Moscato D' Asti. Το πιάτο, μια τριλογία εμπνευση του chef Γιάννη Μπαξεβάνη, που επιμελείται όλο το μενού του εστιατορίου του Κυρίμαι. Ανθότυρο, γλυστρίδα το υρσί και μανιτάρια σωταρισμένα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ζεστό χαρουπόψωμο (το οποίο ο chef μας έχει κάνει γνωστό και στην Αθήνα), με την ιδιαιτερότητα ότι τα ξυλοκέρατα ήταν καλλιεργημένα στη μανιάτικη γη. Μια πολύ καλή αρχή!
Από τον κατάλογο διαλέξαμε μια σαλάτα με πληγούρι, πορτοκάλι και σύγκλινο Μάνης, ρολάκια μπαρμπουνιού και για κυρίως πεσκανδρίτσα και linguini με γαρίδες. Όλα ήταν ποιοτικά και θεωρώ ότι τα ρολάκια ήταν η κορυφαία γευστική στιγμή. Τηγανητά φιλέτα μπαρμπουνιού τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο καθόλου λαδερό. Το εντυπωσιακό ήταν ότι έβγαινε στην επιφάνεια όλη η γεύση του μπαρμπουνιού.
Η λίστα κρασιών ήταν αποδεκτή με αρκετά στοιχεία εντοπιότητας, θετικό χαρακτηριστικό κατ' εμέ. Επίσης μια κοπέλα του σέρβις μας είπε αναφέρει ότι εάν θελήσουμε κάποια βοήθεια με το κρασί θα μπορούσαμε να τη συμβουλευθούμε. Θέλοντας να δοκιμάσουμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε αλλά και να ακολουθήσουμε την εντοπιότητα, επιλέξαμε ένα ασύρτικο της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς. Τυπικό ασύρτικο με έντονη οξύτητα που βοήθησε με τα μπαρμπούνια και την πεσκανδρίτσα, δίχως όμως τη μεταλλικότητα των ασύρτικων στης Σαντορίνης. Ακόμα και με την pasta όμως, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.
Το δείπνο έκλεισε με έναν πειραγμένο μπακλαβά με παγωτό και με τους δειπνώντες να συνεχίζουν με άλλα αλκοόλια. Να αναφερθεί ότι οι παγωμένες μαστίχες Τέττερη ήρθαν κερασμένες από το εστιατόριο και ότι το σέρβις ήταν επιπέδου. Μάλιστα όταν αντιλήφθηκαν ότι οι σχέση μας με το κρασί είναι σχέση πάθους, έσπευσαν να μας αλλάξουν τα απλά μικρά ποτήρια με βουργουνδίας ώστε να αναδειχτούν τα αρώματα! Μπράβο τους!
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009
Wine Wednesdays Aleria
Την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009 στο restaurant aleria στο Μεταξουργείο θα γίνει γεύμα γευσιγνωσίας με τα κρασία του Κτήματος Γαία.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.aleria.gr/
Εμείς (οι συνήθεις σκληροπυρηνικοί οινογνώστες) θα είμαστε εκεί.
Περιήγηση στο Κτήμα Θεοδωρακάκου
Φτάνοντας εκεί, βρίσκουμε μια κοπέλα στη reception, η οποία και μας ενημερώνει οτι ο κύριος Θεοδωρακάκος θα μας εξυπηρετήσει ο ίδιος. Εμφανίστηκε λοιπόν ο πατήρ Θεοδωρακάκος καθώς δραστηριοποιείται και ο υιός, και μας ξενάγησε στο όντως υπο κατασκεύη κτήμα. Φιλικότατος, συμπαθέστατος και γεμάτος μεράκι για το κρασί, μας έδειξε τους χώρους στους οποίους λαμβάνουν χώρα οι διάφορες φάσεις της οινοποίησης και μας απάντησε πολλές ερωτήσεις. Γευσιγνωσία των οίνων δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η αίθουσα δεν είναι έτοιμη ακόμα. Πάντως θα είναι εντός ενος κλασσικού μανιάτικου πύργου, όπου θα στεγάζονται και και τα γραφεία.
Η επίσκεψη μας τελείωσε με τον πολύ φιλόξενο κύριο Θεοδωρακάκο να επιμένει να μας "φιλέψει" μια φιάλη κρασί.
Να σημειώσω ότι ο ίδιος ασχολείται από πάθος με το κρασί, δεν δηλώνει οινοποιός αλλά αμπελουργός (και μπράβο του) και ότι τα κρασιά τους είναι πλήρως βιολογικά και πιστοποιημένα από ΔΗΩ.
Τέλος, υπενθυμίζω ότι η ποικιλία Κυδωνίτσα, που είναι τοπική ποικιλια της Λακωνίας, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα οινοποίηση που δίνει και το ομώνυμο κρασί. Κάποιοι οινόφιλοι θα πρέπει να τη θυμόμαστε από το παρελθόν.
Bonus: δοκιμάσαμε το νέο ροζέ του κτήματος (60% Μαυρούδι, γηγενής κι αυτή ποικιλία της Λακωνίας, 40% αγιωργήτικο), ένα ημίξηρο κρασί, που πίνεται και σκέτο και μας άφησε καλές εντυπώσεις. Άρωμα λουκούμι τριαντάφυλλο, μέτριο σώμα και ελαφριά επίγευση.
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
ΟΙΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ: Οινικές ιστορίες στα ΚΙΟΥΠΙΑ.
Αυτό το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 στα ΚΙΟΥΠΙΑ, θα παρουσιαστούν κρασιά του παραγωγού Λαφαζάνη από τη Νεμέα, με ένα καθόλα αξιόλογο menu. Για περισσότερες πληροφορίες:
http://takioupia.com/oinos/winemaker_nemea2.html
http://takioupia.com/contact_reservations.html
Κοιλάδα Okanagan
Ενδεχομένως στην Ελλάδα να μην είναι τόσο γνωστή, αλλά αποτελεί περιοχή του Καναδά με μεγάλη και ποιοτική παραγωγή κρασιού. Κρασιά της κοιλάδας, αλλά και κάποια καλιφορνέζικα δοκιμάσαμε σε πρόσφατο ταξίδι μας στον Καναδά. To «κλου» βέβαια είναι τα περίφημα “ice wines” του Καναδά τα οποία γίνονται από παγωμένα σταφύλια. Σταφύλια που συλλέγονται δηλαδή όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος κυμαίνεται από -10 με -13 βαθμούς κελσίου. Δυστυχώς τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια μας εμπόδισαν στο να φέρουμε 3-4 μπουκάλια ακόμα για μέτρο σύγκρισης (σε flight connection δεν μπορείς να μεταφέρεις υγρά από το πρώτο αεροδρόμιο…).
Πάντως ο Καναδάς αποτελεί για τους οινόφιλους τη «χαρά του ποτηριού», αφού τα περισσότερα κρασιά στα εστιατόρια προσφέρονται και σε ποτήρι. Μάλιστα σε ένα εστιατόριο δοκιμάσαμε το «flight wine», όπου με 5-7 ευρώ σου προσφέρουν τρία μικρά ποτήρια κρασί (2oz έκαστο) για δοκιμή. Από τις ευχάριστες εκπλήξεις πλην του “ice wine” ένα λευκό Pinot Blanc και ένα κόκκινο Gamay Noir. Πάντως ότι δοκιμάσαμε ήταν τουλάχιστον αξιοπρεπές…
Κυρίως Καναδέζικα, αλλά μεταξύ αυτών και Γαλλία, Αυστραλία και Καλιφόρνια...
2006 Talley, Chardonnay, Oliver's Vineyard
2007
2007 Unoaked Chardonnay Desert Hills
2007
2005 Twisted Tree Pinot Noir,
2006 Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir
2007 Quails' Gate Pinot Noir
2007 Osoyoos, Pinot Noir
2006 Desert Hills Estate Gamay Noir
2005 Red Rooster Winery Merlot Reserve
2008 Clancy’s Semillon Sauvignon Blanc
2007 Sandhill Pinot Blanc Oliver
2008 Sumac Ridge Gewurztraminer Summerland