Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Δείπνο στο "Κυρίμαι" στο Γερολιμένα Μάνης

Για να μείνω πιστός στις υποσχέσεις μου, θα κάνω την αναφορά στο δείπνο στην άκρη των βράχων του Γερολιμένα. Γερολιμένας = Ιερός Λιμένας, όπου με την πάροδο των ετών έφτασε να λέγεται εν συντομία και γρήγορα Γερολιμένας.
Ξενοδοχείο Κυρίμαι λοιπόν www.kyrimai.gr, σούρουπο, καμία σχέση με ηλιοβασίλεμα διότι τα πάντα κρύβονται από το γιγαντοτεράστιο βράχο της περιοχής, το Cavo Grosso. Αέρας φουλ (ουτέ η εποχή των μελτεμιών να ήταν) και εμείς λαμβάνουμε θέση σε ένα τραπέζι στην άκρη του βράχου με τη θάλασσα ακριβώς μπροστά μας.
Οι ευγενικοί άνθρωποι του σερβις μας ενημερώνουν για το μενού και μας προσφέρουν το πιάτο υποδοχής συνοδεία Moscato D' Asti. Το πιάτο, μια τριλογία εμπνευση του chef Γιάννη Μπαξεβάνη, που επιμελείται όλο το μενού του εστιατορίου του Κυρίμαι. Ανθότυρο, γλυστρίδα το υρσί και μανιτάρια σωταρισμένα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ζεστό χαρουπόψωμο (το οποίο ο chef μας έχει κάνει γνωστό και στην Αθήνα), με την ιδιαιτερότητα ότι τα ξυλοκέρατα ήταν καλλιεργημένα στη μανιάτικη γη. Μια πολύ καλή αρχή!
Από τον κατάλογο διαλέξαμε μια σαλάτα με πληγούρι, πορτοκάλι και σύγκλινο Μάνης, ρολάκια μπαρμπουνιού και για κυρίως πεσκανδρίτσα και linguini με γαρίδες. Όλα ήταν ποιοτικά και θεωρώ ότι τα ρολάκια ήταν η κορυφαία γευστική στιγμή. Τηγανητά φιλέτα μπαρμπουνιού τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο καθόλου λαδερό. Το εντυπωσιακό ήταν ότι έβγαινε στην επιφάνεια όλη η γεύση του μπαρμπουνιού.
Η λίστα κρασιών ήταν αποδεκτή με αρκετά στοιχεία εντοπιότητας, θετικό χαρακτηριστικό κατ' εμέ. Επίσης μια κοπέλα του σέρβις μας είπε αναφέρει ότι εάν θελήσουμε κάποια βοήθεια με το κρασί θα μπορούσαμε να τη συμβουλευθούμε. Θέλοντας να δοκιμάσουμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε αλλά και να ακολουθήσουμε την εντοπιότητα, επιλέξαμε ένα ασύρτικο της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς. Τυπικό ασύρτικο με έντονη οξύτητα που βοήθησε με τα μπαρμπούνια και την πεσκανδρίτσα, δίχως όμως τη μεταλλικότητα των ασύρτικων στης Σαντορίνης. Ακόμα και με την pasta όμως, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.
Το δείπνο έκλεισε με έναν πειραγμένο μπακλαβά με παγωτό και με τους δειπνώντες να συνεχίζουν με άλλα αλκοόλια. Να αναφερθεί ότι οι παγωμένες μαστίχες Τέττερη ήρθαν κερασμένες από το εστιατόριο και ότι το σέρβις ήταν επιπέδου. Μάλιστα όταν αντιλήφθηκαν ότι οι σχέση μας με το κρασί είναι σχέση πάθους, έσπευσαν να μας αλλάξουν τα απλά μικρά ποτήρια με βουργουνδίας ώστε να αναδειχτούν τα αρώματα! Μπράβο τους!

2 σχόλια: