Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Wine Wednesdays at Aleria

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τις 22 Ιουλίου 2009, οφείλω να καταγράψω τις σκέψεις για εκείνη βραδιά στο Aleria.
Προσκεκλημένος παραγωγός το Κτήμα Γαία (www.gaia-wines.gr). Φανατικοί και μη του κτήματος συγκεντρωθήκαμε με σκοπό μια πλήρη γευσιγνωσία. Το εστιατόριο μας υποδέχτηκε στη δροσερή και πολύ καλαίσθητη αυλή του. Πρώτη εντύπωση άριστη. Ο οινολόγος του κτήματος μας υποδέχτηκε επίσης ερχόμενος στο τραπέζι μας και σερβίροντας το πρώτο κρασί κάνοντας ταυτόχρονα και μια πληρέστατη περιγραφή για το κρασί, την παραγωγή του, τις ιδιαιτερότητες και το χαρακτήρα του. Ασύρτικο της Γαίας λοιπόν, ή αλλιώς wild ferment. Ένα εντυπωσιακό κρασί σε μια θερμοκρασία σχετικά υψηλή. Αρώματα λεμονιού και πράσινης πιπεριάς καθώς και η γνωστή μεταλλικότητα της Σαντορίνης παρούσα. Θα τολμούσα να πω ότι η αλμύρα του νησιού έχει περάσει και στο κρασί. Το πέρασμα από βαρέλι ισορροπημένο και προσέδιδε στο κρασί μια ελαφριά νότα καπνού. Η ιδιαιτερότητα του κρασιού είναι ότι το γλεύκος δεν εμβολιάζεται με ξένες ζύμες αλλά με λάσπες από τον αμπελώνα. Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία ο ευγενικός και πρόθυμος οινολόγος μας εξήγησε ότι η προτεινόμενη θερμοκρασία για το συγκεκριμένο κρασί είναι γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου διότι εκεί αναδεικνύεται. Μάλλον κάτι περισσότερο γνώριζε. Το πιάτο επίσης δυνατό με ένα τραγανό λαυράκι μαζί με σάλτσα λαχανικών.
Ασύρτικο Γαία Wild Ferment 2008 (8,5/10).
Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο Θαλασσίτης βαρέλι, κρασί πολύ αγαπητό για μια οινόφιλη της παρέας σε βάθος χρόνου. Πολύ καλός, χρονιάς 2007, έχει ωριμάσει και δείχνει το πλούσιο πρόσωπο του ασύρτικου και το πως μπορεί να αντέχει άνετα στο χρόνο η πολυδυναμική αυτή ποικιλία. Χρώμα κιτρινόλευκο, μύτη εσπεριδοειδών και τροπικά φρούτα. Το βαρέλι πιο έντονο αλλά όχι ενοχλητικό. Απλώς κάνει πιο εμφανή την πολυπλοκότητα του κρασιού. Στο στόμα βανίλια, καπνός και λιπαρότητα. Ταίριαξε πολύ καλά με το ριζότο κολοκύθας και gorgonzola. Χαίρομαι που υπάρχουν εστιατόρια που μπορουν να μαγειρέψουν όπως πρέπει ένα ιταλικό ριζότο.
Θαλασσίτης Βαρέλι 2007 (8/10).
Το κυρίως πιάτο (κουνέλι σε σάλτσα θυμαριού και τάρτα πατάτας), το οποίο δεν μας ικανοποίησε καθώς ήταν στεγνό και όχι γευστικό, συνοδεύτηκε από μια σταθερή αξία. Κτήμα Γαία 2005, ένα κορυφαίο αγιωργήτικο. Πλούσιο, στιβαρό, ισορροπημένο, με μαλακωμένες τανίνες και αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων. Μας προτάθηκε για πολυετή παλαίωση. Μόνη ένσταση των ερασιτεχνών οινοφίλων η έλλειψη πολλών τανινών για ένα τέτοιο κρασί παλαίωσης. Στην ερώτηση μας, ο οινολόγος υπήρξε καθησυχαστικός ότι οι τανίνες από μόνες τους δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του κρασιού. Ο χρόνος θα δείξει.
Κτήμα Γαία 2005 (8/10).
Για το τέλος Ανατολικός, ένας επιδόρπιος οίνος, τον οποίο η ομήγυρις αποδέχτήκε μαζί με την τριλογία σοκολάτας. Ισορροπημένα γλυκύς και έντοντα αρωματικος, αποδεικνύει ότι η Γαία δεν είναι τυχαία ένα πολύ διάσημο κτήμα.
Ανατολικός (7,5/10)

2 σχόλια:

  1. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω. Τα είπες όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ήσουν λίγο αυστηρός με το κουνέλι. Κατά τ' άλλα βάζω +0,5 βαθμό στα κρασιά. Μην είσαι πολύ αυστηρός :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή