Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Περιήγηση στο Κτήμα Θεοδωρακάκου

Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 κάναμε μια αιφνίδια επίσκεψη στο Κτήμα Θεοδωρακάκου στη Λακωνία. Αιφνίδια διότι δεν το είχαμε σχεδιάσει αλλά καθώς βρισκόμασταν για μια μικρή θερινή ανάπαυλα στα χώματα (καλύτερα βράχια) της μανιάτης γης, σκεφτήκαμε να επισκεφτούμε το κτήμα Θεοδωρακάκου, που βρίσκεται στο 17 χλμ της επαρχιακής οδού Σπάρτης - Γυθείου. Κάνοντας το διερευνητικό τηλεφώνημα, μαθαίνουμε ότι το κτήμα δεν είναι ακριβώς επισκέψιμο, αλλά θα μπορούσε κάποιος να μας υποδεχτεί.
Φτάνοντας εκεί, βρίσκουμε μια κοπέλα στη reception, η οποία και μας ενημερώνει οτι ο κύριος Θεοδωρακάκος θα μας εξυπηρετήσει ο ίδιος. Εμφανίστηκε λοιπόν ο πατήρ Θεοδωρακάκος καθώς δραστηριοποιείται και ο υιός, και μας ξενάγησε στο όντως υπο κατασκεύη κτήμα. Φιλικότατος, συμπαθέστατος και γεμάτος μεράκι για το κρασί, μας έδειξε τους χώρους στους οποίους λαμβάνουν χώρα οι διάφορες φάσεις της οινοποίησης και μας απάντησε πολλές ερωτήσεις. Γευσιγνωσία των οίνων δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η αίθουσα δεν είναι έτοιμη ακόμα. Πάντως θα είναι εντός ενος κλασσικού μανιάτικου πύργου, όπου θα στεγάζονται και και τα γραφεία.
Η επίσκεψη μας τελείωσε με τον πολύ φιλόξενο κύριο Θεοδωρακάκο να επιμένει να μας "φιλέψει" μια φιάλη κρασί.
Να σημειώσω ότι ο ίδιος ασχολείται από πάθος με το κρασί, δεν δηλώνει οινοποιός αλλά αμπελουργός (και μπράβο του) και ότι τα κρασιά τους είναι πλήρως βιολογικά και πιστοποιημένα από ΔΗΩ.
Τέλος, υπενθυμίζω ότι η ποικιλία Κυδωνίτσα, που είναι τοπική ποικιλια της Λακωνίας, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα οινοποίηση που δίνει και το ομώνυμο κρασί. Κάποιοι οινόφιλοι θα πρέπει να τη θυμόμαστε από το παρελθόν.

Bonus: δοκιμάσαμε το νέο ροζέ του κτήματος (60% Μαυρούδι, γηγενής κι αυτή ποικιλία της Λακωνίας, 40% αγιωργήτικο), ένα ημίξηρο κρασί, που πίνεται και σκέτο και μας άφησε καλές εντυπώσεις. Άρωμα λουκούμι τριαντάφυλλο, μέτριο σώμα και ελαφριά επίγευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου