Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

'Μ' Μαυροκουντούρα Αβαντίς


Μια αυτόχθονη ποικιλία που υπήρχε στους οικογενειακούς αμπελώνες, αναβίωσε ο Απόστολος Μούντριχας του κτήματος Αβαντίς στην Έυβοια.

Είχα την τύχη να την πρωτοδοκιμάσω στις αρχές του 2008 όταν ήταν ακόμα σε πειραματική μορφή και δεν είχε κυκλοφορήσει στην αγορά. Αυτή η πρώτη εντύπωση ήταν θετικότατη, αν και το προιόν ήταν πρώιμο για την τελική κρίση. Ένα χρόνο αργότερα δοκίμασα εκ νέου και ενθουσιάστηκα ξανά. Κρασί ιδιαίτερο, αν και "άγριο". Φαινόταν όμως ότι είχε δυναμικό και εξέλιξη μπροστά του. Οι ταννίνες ήταν πολύ έντονες, η οξύτητα αυξημένη και το σώμα πλουσιότατο! Αυτό που χρειαζόταν ήταν υπομονή (τύπου Jack Daniels, να παίξουμε με τις τάπες των βαρελιών).
Φτάνουμε στο 2010. Ανοίγουμε μια φιάλη εσοδείας 2007 για να δούμε την εξέλιξη του οίνου. Μύτη έντονη, μπαχαρικά και μια δόση βανίλιας. Σώμα μεστό, ευτυχώς οι ταννίνες είχαν λυώσει και στο στόμα το κρασί εμφανιζόταν ισορροπημένο. Κυρίως αίσθηση μαρμελάδας, αλλά και καφές. Μεθυστικό και απολαυστικό, μια εξαιρετική οινοποίηση. Επίγευση χορταστική.
Ανυπομονώ για την περαιτέρω εξέλιξη στο χρόνο.
Βαθμολογία: 89/100.

1 σχόλιο:

  1. Εγκρίνω...εγώ βέβαια ως ποιο large τύπος του έδωσα 94/100...

    http://oinologies.blogspot.com/2010/03/2010_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή