Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Fabrica de Vino



Πραγματικά διαφορετικό. Αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στο εξωτερικο. Ένα κανονικό wine bar στην Αθήνα. Κανονικότατο! Όχι τα δήθεν, τα μουφα, που κατά καιρούς εμφανίζονται και συρρέουν οι πάσης φύσεως άσχετοι, οι ανεκπαίδευτοι κι αυτοί που ακολουθούν τις μόδες.

Ένα μέρος όπου υπάρχουν πολυάριθμες ετικέτες κρασιού, κατά βάση ελληνικού αμπελώνα, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Οι ετικέτες σερβίρονται με το μπουκάλι αλλά η διαφορετική προσέγγιση στο συγκεκριμένο χώρο είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές και σε ποτήρι. Μάλιστα, προσφέρονται δύο εναλλακτικές. Αφενός το σύνηθες ποτήρι με ποσότητα 150 ml, αλλά και με στάθμη 75 ml, το οποίο σε προδιαθέτει για πολλές δοκιμές διαφορετικών παραγωγών. Μπορείς να κάνεις μια γευστική δοκιμή πολύ εύκολα και σε πολύ καλές τιμές. Και έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα σε ένα σωστό wine bar.

Ο χώρος που στεγάζει το fabrica de vino είναι μάλλον αμφιλεγόμενος, αλλά αυτό δεν είναι αρνητικό για μένα (μου φαντάζει το ιδανικό στέκι, μόνο που δε διαμένω στο κέντρο). Βιομηχανικής διακόσμησης, λιτός και εννοείται με έμφαση στα ράφια με τα κρασιά που δεσπόζουν σε όλη την δεξιά πλευρά του μακρόστενου χώρου. Στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα, όπου ετοιμάζονται τα συνοδευτικά μεζεδάκια, τα οποία είναι ακριβώς αυτό που θες να τσιμπολογάς με το κρασί σου. Όχι περίπλοκες λεπτεπίλεπτες δημιουργίες από αστεράτους σεφ, αλλά μια φιλοσοφία πολύ κοντά στην έχουσα αναπτυγμένη οινική κουλτούρα Ισπανία με τα tapas και τα pinchos.

Αν και μέσα σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες, τα επιχειρηματικά εγχειρήματα συνήθως μειώνονται, για μένα ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη να βρω ένα τέτοιο μαγαζί στην Αθήνα και ιδίως στο πολύπαθο κέντρο της. Σκοπός μου πλέον είναι να βρίσκω το χρόνο να το επισκέπτομαι συχνά.


Κοινό μυστικό: στο fabrica de vino μπορείς και να αγοράσεις για το σπίτι σε πολύ καλές τιμές όλα τα κρασιά που υπάρχουν στον κατάλογο. Απολαύστε λοιπόν.

7 σχόλια:

  1. Terroirista, χαίρομαι που σου άρεσε. Θέλω και εγώ από καιρό να το επισκεφτώ αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Πρέπει να κανονίσουμε εκεί μια συνάντηση των wine bloggers (ημών και υμών δηλαδή...) για σοβαρή οινοποσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπερθεματίζω και πρέπει να δράσουμε τάχιστα προσεχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι εννοείτε ότι ο χώρος είναι "αμφιλεγόμενος"; ότι έχει βιομηχανική αισθητική ή ότι είναι δίπλα στην Ομόνοια; Από χωριό είστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ena magazi, axaraktiristo. Kruo kai se diathesi kai se xwro. Eimastan anagkasmenoi na kathomaste me palto sto bathos tou magaziou giati eixe reuma!!!!!!!!!! Kai sto telos oi serbitores sou ti lene an tous kanei ena parapono me atakes tou styl "me tetoies times tha janarthete" kai "tha breite pouthena tsampa mpoufe???????". Aparadekto magazi me aparadektous anthrwpous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ειπώθηκαν αυτά είναι όντως απαράδεκτα. Τώρα για το χώρο είναι θέμα γούστου. Προσωπικά με ενδιαφέρει το προϊόν παρά ο χώρος στο συγκεκριμένο μαγαζί. Μία ένσταση έχω στις τιμές οι οποίες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Ειδικά στη φιάλη μιας και εκεί δεν υπάρχει “φύρα”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαράδεκτοι οι άνθρωποι...πήγαμε 2 άτομα στις 8.45 Σάββατο βράδυ δηλαδή πολύ νωρίς για ένα γρήγορο ποτό. Φυσικά όλα τα τραπέζια ήτανε άδεια. Μας είπαν όμως ότι όλο το μαγαζί είναι όλο reserve!!! και ότι μόνο 2 θέσεις μένανε στην μπάρα δίπλα στην πόρτα. Ημαρτον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή