Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κάθετη δοκιμή Αβαντίς Syrah!


Μία γευσιγνωσία που διοργανώθηκε από τον φίλτατο terroirista. Οι χρονιές που δοκιμάστηκαν ήταν του 2005, 2006, 2007 και 2008. Οι γνώμες συνέκλιναν στο ότι το συγκεκριμένο κρασί είναι κάπως υπερτιμημένο στο χρηματιστήριο των ελληνικών οίνων. Οι χρονιές 2005 και 2006 πολύ αξιοπρεπείς, το 2007 μέτριο, το 2008 καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά αλλά σαφώς αδύναμο.
Κατά γενική ομολογία επικράτησε της εσοδείας 2006 που άνετα μπορούσε να πάρει ένα βαθμό 86/100. Αρκετά τανικό, αλλά νόστιμο με αρώματα κόκκινων φρούτων και βιολέτας. Καλή επίγευση.

Ακολούθησε η χρονιά του 2005 η οποία εκτιμούμε ότι έχει πλέον περιορισμένες δυνατότητες περαιτέρω παλαίωσης. Ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον και αρκετά περίπλοκο. Δεν θα το χαρακτηρίζαμε ως τυπικό της ποικιλίας αφού ήταν αρκετά βοτανικό με ενδιαφέροντα αρώματα μαύρου τσαγιού, που κρατούσαν το φρούτο στο φόντο. Βαθμολογία 85/100.

Η χρονιά του 2008 παρά τα τρία παράσημα στην φιάλη δεν μας ενθουσίασε (ίσως επειδή είμαστε αντιμιλιταριστές:). Ενώ υπήρχαν ενδιαφέροντα αρώματα φρούτων σε ένα βαθμό τα σκέπαζε το αλκοόλ. Επίσης είχε πολύ κοντή επίγευση. Ενδεχομένως να θέλει και άλλο χρόνο στη φιάλη. Βαθμολογία 80/100.*

Η χρονιά του 2007 μας απογοήτευσε. Αρώματα χαμηλής έντασης, σώμα αδύναμο επίγευση κοντή. Περιμέναμε περισσότερα...Βαθμολογία 74/100

*Για την χρονιά του 2008 κρατώ μία επιφύλαξη να το ξαναδοκιμάσουμε του χρόνου!!!

Υ.Γ. Σόφη τι κορυφαίο ψητό ήταν αυτό??? Και οι πατάτες λουκούμι!!!

9 σχόλια:

  1. Είχαμε υψηλές προσδοκίες και έτσι απογοητευτήκαμε. Συνοπτικά, η παρουσία των διαδοχικών ετών δεν μας φάνηκε ικανοποιητική. Περιμέναμε πολλά παραπάνω. Αλλά έτσι είναι ο οίνος. Σε εκπλήσσει και δεν ξέρεις τι σε περιμένει ανοίγοντας μια φιάλη!
    Και εις άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε νομίζω πάντως ότι ένα κρασί με τιμή κάτω από 14 ευρώ στο ράφι μπορεί να χαρακτηριστεί υπερτιμημένο.
    Για την ιστορία είχα δοκιμάσει το 2004 πέρυσι και με είχε ικανοποιήσει, αν και, όπως λέτε και εσείς για το 2005 φέτος, είχε περιορισμένες πλέον δυνατότητες παλαίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα,
      Ευχαριστούμε για τα σχόλια σου και για την παρακολούθηση του ιστολογίου μας.
      Θα ήθελα να δώσω μια δική μου διάσταση του όρου υπερτιμημένο. Θα χρησιμοποιούσα περισσότερο την έννοια υπερεκτιμημένο. Με άλλα λόγια, δεν έχει μόνο σημασία η ονομαστική τιμή, αλλά η ευχαρίστηση που σου προσφέρει ένα κρασί. Δηλαδή αν δίνοντας 13 ευρώ περιμένεις να απολαύσεις ένα καλό syrah, αλλά εν τέλει πίνεις ένα μέτριο, τότε ίσως μπορείς να το χαρακτηρίσεις υπερτιμημένο. Ιδίως αν το συνοδεύει και αντίστοιχη φήμη καλού κρασιού.

      Διαγραφή
  3. Έχεις δίκιο ως προς το "υπερτιμημένο". Είναι υπερβολικό, γιατί όντως δεν βρίσκεις πολλά καλά Syrah φθηνότερα. Απλά έχω στο μυαλό μου αυτόν τον Παπαϊωάννου που με 10 Ευρώ πίνεις ένα πολύ καλό Syrah. Άτοιμε Παπαιωάννου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμίζω το Syrah του Avantis του 2006 σε γευσιγνωσία που είχαμε κάνει το είχαμε βγάλει το καλύτερο...
    http://oinologies.blogspot.com/2009/06/1-syrah.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Του 2007 μας είχε ξανααπογοητεύσει σε γευσιγνωσία του 2009 http://oinologies.blogspot.com/search/label/Syrah
    ωστόσο ο βαθμός 3 που του είχαμε βάλει δεν ήταν τόσο κακός. Τρία χρόνια μετά το κρασί έχει μάλλον χειροτερεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙΝΟΛΑΤΡΗΣ:

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με την έννοια υπερτιμημένο με τον Terroirista!
    Το δοκίμασα και εγώ και δεν συγκινήθηκα, ούτε ευχαριστήθηκα. Μάλιστα στο House of Wine παραπλανούν τον κόσμο παρουσιάζοντάς το ως «το κορυφαίο». Πήρε την 70η θέση στο διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης το 2012, ενώ υπάρχουν άλλα δύο Syrah, του Παλυβού (Τierra Leone) και του Τσιλιλή (Κτήμα Θεόπετρα) που κατέκτησαν 31 και 33η θέση. To τελευταίο μάλιστα κοστίζει μόλις 12 ευρώ. Κανείς από αυτούς δεν βγήκε διθυραμβικά να μιλήσει. Απλά το συγκριμένο κτήμα έχει καλό προμότιον. Το δε χειρότερο κρασί του είναι το Ροζέ του: Καμία επίγευση, παρά την προσπάθεια να το σπρώξουν στην αγορά. Η χειρότερη ετικέτα του είναι η Ονειροπαγίδα. Κρασία με χαμηλό κόστος, καθόλου όμως ποιότητα. Ειδικά το λευκό Chardonnay, άστα να πάνε. Ρε παιδιά δοκίμασα ένα Syrah (Οιναρον) τις προάλλες από ένα οινοποιείο της Καβάλας, του Ιωαννίδη και έπαθα πλάκα! Μόλις 14 ευρώ, όσο και το Aβαντίς και έπαθα πλάκα από το άρωμα, την επίγευση, την απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε οινολάτρη ευχαριστούμε για το σχόλιο. Θέλουμε τα σχόλια των αναγνωστών για να είμαστε πιο ενημερωμένοι. Ομολογώ ότι το κτήμα Ιωαννίδη δεν το γνωρίζω -δεν ξέρω αν το γνωρίζει ο terroirista- αλλά δεν αποκλείω το Syrah του να είναι άλλο ένα διαμαντάκι του ελληνικού αμπελώνα. Θα το έχω υπόψη να το ψάξω.

      Διαγραφή
  7. Για σας φίλοι και συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας! Το απλό Syrah του μου αρέσει αν και δε μπορώ να πώ ότι είναι εντυπωσιακό, απλά αξιοπρεπές. Ο Αγιος Χρόνος του μου έκανε πολύ καλή εντύπωση καθώς και η ΜΑΥΡΟΚΟΥΝΤΟΥΡΑ που είταν πολύ ιδιάιτερο κρασί και με πολύ καλό λόγο ποιότητας-τιμής. Συμφωνώ απόλυτα με τον οινολάτρη για την Ονειροπαγίδα, τολμώ να πώ ότι είτανε από τα χειρότερα κρασιά που δοκίμασα ποτέ!! αν και δεν είναι από σταφύλια του κτήματος αλλά από Merlot του κτήματος ‘Πύργος Ονειροπαγίδα’.

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή