Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκός Νότος


Ομολογώ ότι από οίνους ξένων παραγωγών δεν κατέχω και πολλά (και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε). Αν και μία τέτοια παραδοχή θα ήταν αδιανόητη για έναν τυπικό Έλληνα γευσιγνώστη όπου η έπαρση και το τουπέ είναι κύριο χαρακτηριστικό (όπως εξάλλου σε πολλούς νεο-έλληνες "ειδικούς") εγώ οφείλω να το παραδεκτώ. Έτσι σκέφτηκα να διοργανώσω μία γευσιγνωσία με τυπικά κρασιά του Ευρωπαϊκού νότου. Σκοπός δεν ήταν φυσικά να πούμε πιο είναι καλύτερο, αλλά μια πρώτη γνωριμία με την ποικιλία ή το blend που είναι χαρακτηριστικό χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Από την Ισπανία διαλέξαμε μια Rioja Ramon Bilbao, Reserva του 2004 (Temranillo 95% και ολίγο από Graciano).
Από την Γαλλία ένα μπορντολέζικο blend (Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot) του Chateau Pontet-Chappaz εσοδείας 2005.
Από την Ιταλία Barolo Duchessa Lia (Nebbiolo) του 2004.
Από την Ελλάδα Μικροκλίμα Παπαιωάννου (Αγιωργίτικο) του 2004 και
Κόκκινο Βελούδο Κτήμα Γκλίναβος (Αγιωργήτικο-Βλάχικο-Μπεκιάρι) 2007.

Τα κρασιά κυμαίνοταν γύρω στα €20 (πλην του Κόκκινου Βελούδου) ώστε τιμολογιακά να μην έχουμε αποκλίσεις μεγάλες

Όλα τα κρασιά είχαν το ενδιαφέρον τους. Προφανώς και δεν καταλήξαμε σε ένα γιατί είχαμε όλοι διαφορετικές προτιμήσεις. Σε άλλους άρεσε το ατίθασο και στιβαρό ακόμα μπορντολέζικο blend, σε άλλους το ήπιο Barolo με το δυνατό όμως αρωματικό χαρακτήρα, άλλοι αποθέωσαν για μία ακόμη φορά τον Παπαίωάννου, ενώ ο υπογράφων απόλαυσε το φρουτώδες Rioja. Το κρασί είναι και θέμα γούστου......
Κλείσαμε τη βραδιά με Πορτογαλέζικο Port και αργιλέ!!!



3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα οινογνωσία! Διαφορετική και πολύπλοκη. Ισχύει ότι ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα και μέσα από αυτή ανακαλύψαμε κάποια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν μόνο για όσους άντεξαν μέχρι τέλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή