Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Cava (εγχείρημα με τέσσερα χέρια)

Εσχάτως είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο οίνους χαρακτηριζόμενους ως cava. Θεωρία: Για να λάβουν αυτό το χαρακτηρισμό πρέπει να παλαιώσουν για δύο έτη σε βαρέλι και για ένα τουλάχιστον στο μπουκάλι προτού κάνουν την τσάρκα τους στην πιάτσα. Pal mal...


Κάβα Λαντίδη λοιπόν. Εσοδείας 2004. Cabernet, Merlot, Αγιωργήτικο. Μετά την απαραίτητη μετάγγιση σε καράφα κι αναμονή βρήκαμε: σε πολύ καλή κατάσταση ο οίνος, φρουτώδης, ευχάριστα αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων. Σώμα μέτριο, ήπια τανικό, ισορροπημένο, χωρίς έντονη την παρουσία του βαρελιού. Το θεώρησα ευκολόπιοτο, όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Καλή επιλογή!
Ο δεύτερος οίνος προσεχώς...


Συνεχίζω λοιπόν φίλτατε Terroirista...
Ο δεύτερος οίνος Cava Αθανασιάδη 2003. Ένα blend Cabernet Sauvignon και Syrah. Τα δύο χρόνια στο βαρέλι και η συνολικά εξαετή+ παλαίωση έκαναν δουλειά. Οι τανίνες απαλές και ευχάριστες. (Απαλά) αρώματα καπνού, σοκολάτας και πιπεριού κυριαρχουσαν.

Αν και τα δύο κρασιά χαρακτηρίζονται ως cava έχοντας κοινό παρανομάστή την ποικιλία Cabernet Sauvignon ήταν τελείως διαφορετικά. Το ένα φρουτώδες με το Αγιωργήτικο να κυριαρχεί, το άλλο πιο ντελικάτο με χαμηλότερη οξύτητα. Δύο διαφορετικά, αλλά καλά κρασιά. Είναι θέμα όρεξης και φαγητού το πιο θα προτιμούσες.

Βαθμολογία by Anastasios: Λαντίδης 82/100,
Αθανασιάδης 85/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου