Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Dom Perignon Vintage 1996

Καίτοι ο Terroirista δεν είναι γνώστης των εκλεκτών αφρώδων οίνων, του δώθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσει μια φιάλη Dom Perignon. Όχι απλή, αλλά Vintage χρονολογίας 1996. Εξαιρετική. Ευχαριστώ λοιπόν τη φίλτατη Κατερίνα για τη καλοπροαίρετη προσφορά και την γενναιοδωρία της.
Η συγκεκριμένη σαμπάνια μου φάνηκε ξηρή, αλλά όχι υπερβολικά, γευστική και ταίριαξε πολύ με τα φρούτα με την οποία τη συνοδεύσαμε. Περιττό να πω ότι δεν έμεινε ίχνος στη φιάλη (κάτι θα σημαίνει κι αυτό). Το αναφέρω αυτό διότι πολλές φορές μου έχει τύχει να πιώ λίγη σαμπάνια και μετά να μη θέλω να συνεχίσω, διότι απλώς δεν με ενθουσίασε.
Φαντάζομαι ότι η λέξη Vintage κάνει κάποια διαφορά. Ανατρέχοντας στα βιβλία μου λοιπόν, αναφέρω ότι vintage σαμπάνιες είναι μείγματα από σαμπάνιες μιας χρονιάς όπου η ποιότητα θεωρείται υψηλή ώστε να χαρακτηριστεί vintage. Μια vintage σαμπάνια πρέπει να έχει παλαιώσει για τουλάχιστον 3 χρόνια προτού κυκλοφορήσει, αν και ορισμένοι παραγωγοί τις παλαιώνουν για ακόμα περισσότερο. Τέλος παρόλο που κάποιος παραγωγός χαρακτηρίσει μια χρονιά ως vintage, κάποιοι άλλοι μπορεί να μη θεωρήσουν τη χρονιά τόσο ποιοτική ώστε να της προσδώσουν αυτό το χαρακτηρισμό.

1 σχόλιο:

  1. Ο αφρώδης οίνος παραμένει ένας γρίφος για μένα. Πιστεύω να μάθω περισσότερα εν καιρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή