Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τρία Cabernet Sauvignon του 2004

Άποψή μου είναι ότι ένα καλό κρασί το καταλαβαίνεις καλύτερα όταν το συγκρίνεις ταυτόχρονα με άλλα. Η σύγκριση είναι αυτή που τελικά σου επιτρέπει να δεις την πραγματική γευστική αξία του κρασιού. Με αυτό το σκεπτικό δοκίμασα τρία Cabernet Sauvignon εσοδείας 2004. Δύο από Νεμέα, ένα από Χαλκιδική. Ναι μεν τα βρήκα και τα τρία αξιοπρεπή, αλλά κάποια αξιοπρεπέστερα από τα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα δοκίμασα:

1) Cava Παπαϊωάννου 2004

2) Terra Leone Παλυβού 2004

3) Chateu Porto Carras 2004

Όπως ανέφερα πολύ καλά κρασιά και τα τρία, αλλά του κτήματος Παλυβού ήταν σαφώς ανώτερο, ενώ πολύ καλές εντυπώσεις είχα και από το cabernet του κτήματος Πόρτο Καρά. Μάλιστα θεωρώ ότι βελτιώθηκε σε σχέση με μερικούς μήνες πριν που το είχα ξαναδοκιμάσει…Η Cava του Παπαϊώαννου παραμένει μία παραδοσιακή αξία, αλλά νομίζω ότι έχει περιθώρια βελτίωσης μέσα από περεταίρω ωρίμανση στη φιάλη, μιας και το βρήκα αρκετά “τανικό”.

Ειδικότερα:

1) Cava Παπαϊωάννου 2004

Θα συμπορευθώ με την γνώμη και τη βαθμολογία του Terroirista. Η μόνη διαφορά (συγκρίνοντας το και με τα’ άλλα) είναι οι «τσιμπημένες τανίνες».

Βαθμολογία: 88/100


2) Terra Leone Παλυβού 2004

Εξαιρετικό. Εδώ ο παραγωγός καταφέρνει να δαμάσει το άγριο Cabernet μεταμορφώνοντας το σε έναν βελούδινο οίνο βαθιάς παλαίωσης. Βαθυκόκκινο χρώμα με πλούσιο και πολύπλοκο μπουκέτο πυκνών αρωμάτων όπου ξεχωρίζουν φρούτα του δάσους όπως δαμάσκηνα και μούρα. Ο εκπαιδευμένος ουρανίσκος μπορεί επίσης να διακρίνει αρώματα ξύλου, ο καπνού και μόκας. Οι τανίνες έχουν μαλακώσει ιδανικά, η οξύτητα είναι απόλυτα ισορροπημένη και η επίγευση απολαυστική

Βαθμολογία: 94/100


3) Chateu Porto Carras 2004

Το βρήκα βελτιωμένο σε σχέση με οκτώ περίπου μήνες πριν και καλύτερο έστω και οριακά από την Cava του Παπαϊωάννου.

Βαθμολογία: 89/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου