Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Barolo - βασικές πληροφορίες

Φτιαγμένο από την ποικιλία Nebbiolo το Barolo παρουσιάζει ένα έντονο κόκκινο βυσσινί χρώμα, μια πυκνή βελούδινη υφή με σημαντική τανική βάση και γεύσεις που γεμίζουν το στόμα για μεγάλη διάρκεια όπως ακριβώς και το μπουκέτο του. Μια συμπαγής οξύτητα έρχεται να συμπληρώσει ένα φρούτο εξαιρετικής παλαίωσης εκ των οποίων τα δύο σε βαρέλι. Επιζητά μια ακόμη μεγαλύτερη παλαίωση που μπορεί να φτάσει μέχρι τα είκοσι χρόνια.
Η ποιότητα του Barolo εξαρτάται κατά πολύ από τον οινοποιό, τη σοδειά και την τοποθεσία του αμπελώνα. Η ποικιλία Nebbiolo δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε έδαφος ασβεστολιθικής μαρμαρυγής, σε δροσερό κλίμα και σε αμπελοτεμάχια με καλό προσανατολισμό. Όπως και στη Βουργουνδία, οι παραγωγοί αναφέρουν στην ετικέτα συχνά το όνομα του αμπελώνα, για να επισημάνουν την ποιότητα του (αν και δεν υπάρχει επίσημη κατάταξη των crus).

* από τη Larousse εγκυκλοπαίδεια του κρασιού, εκδόσεις οξύ
για την αντιγραφή Terroirista

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου