Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Whispers of Wine & Κτήμα Τέχνη Οίνου

Άλλη μια φορά, δηλώσαμε το παρόν στη βραδιά γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τα κρασιά ενός παραγωγού. Τη συγκεκριμένη φορά ήταν το κτήμα Τέχνη Οίνου από το Μικροχώρι Δράμας. Ένας παραγωγός για τον οποίο έχω μια γενικά θετική γνώμη για τα κρασιά του και την προσπάθεια που κάνει.
Ξεκινήσαμε με Τέχνη Αλυπίας, sauvignon blanc και ασύρτικο, με τη μερίδα του λέοντος στο sauvignon (90%). Φρεσκοεμφιαλωμένο, μόλις 10 ημερών, οπότε υπήρχε μια σπιρτάδα εμφανής. Ανθώδες στη μύτη, με την τυπική φυτικότητα παρούσα, πράσινη πιπεριά και γρασίδι. Τραγανή οξύτητα και γευστική ένταση. Στο στόμα ευχάριστο με τις νότες φυτικότητας να συνεχίζονται.
Έδενε πολύ καλά με το φιλέτο γλώσσας και τα βότανα.
Βαθμολογία: 87/100
Κατόπιν περάσαμε στο Ήδυσμα Δρυός, 100% chardonnay, του 2009. Περασμένο 5 μήνες από βαρέλι, αρώματα τροπικών φρούτων, πεπόνι και βανίλια εκ του βαρελιού. Πλούσιο σώμα, λιπαρό, του έλειπε όμως ο χαρακτήρας. Θα περιμένα κάτι περισσότερο από ένα βαρελάτο chardonnay. Ο συνδυασμός με το πιάτο ήταν καλός, καθώς το κοτόπουλο και το καπνιστό τυρί ήθελαν chardonnay.
Βαθμολογία: 83/100
Στη συνέχεια κατέφτασε το πρώτο κόκκινο της βραδιάς. Ήδυσμα Δρυός, merlot του 2008. 14 μήνες παραμονή σε βαρέλι. Στη μύτη τυπικό, κόκκινα φρούτα, φράουλα και βύσσινο με ζωικές νύξεις. Στο στόμα πλούσιο, με λίγη κανέλα αλλά έντονη την αλκοόλη. Επίγευση διαρκείας, όπου όμως υπάρχει αναγωγικότητα της αλκοόλης. Ίσως θέλει το χρόνο του για να ισορροπήσει. Το συνοδευτικό κριθαρότο με μελιτζάνες και πιπεριές ήταν απολαυστικό. Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσα ότι το κριθαρότο αλλά και το ριζότο είνα από τα δυνατά χαρτιά του εστιατορίου.
Βαθμολογία: 87/100
Το κυρίως ήταν μοσχάρι μαριναρισμένο σε syrah με πατάτες και ντομάτα. Εννοείται ότι το κόκκινο κρασί που σερβιρίστηκε ήταν Ήδυσμα Δρυός, syrah του 2008. !12 μήνες βαρέλι, αρκετά στρογγυλεμένο και έτοιμο προς πόση. Αρώματα πράσινου πιπεριού, δαμάσκηνο και νότς ξύλου. Στο στόμα βγάζει σοκολάτα και κάποια μπαχαρικά. Ισορροπημένο, με καλές εύγευστες τανίνες.
Συνόδεψε εξαιρετικά και το επιδόρπιο. Τάρτα πικρής σοκολάτας, με βατόμουρα, κράνα και σταφίδες. Οπότε αποδεικνύεται και τώρα ότι τα syrah μπορούν να σταθούν δίπλα σε επιδόρπια μαύρης σοκολάτας.
Βαθμολογία: 88/100

1 σχόλιο: