Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2011

Η πιο μεγάλη έκθεση κρασιού στην Αθήνα, έλαμψε και φέτος στο Ζάππειο. Παρά κάποιες ηχηρές απουσίες (κυρίως από Βόρεια Ελλάδα) εκτέθηκαν πάνω από 1.000 ετικέτες. Ευχάριστη έκπληξη τα bagels (νεοϋρκέζικου στυλ ψωμάκια για πρωινό) τα οποία ήταν βάλσαμο μετά από αρκετές γουλιές γευσιγνωσίας….Συνοψίζουμε ότι προλάβαμε να δοκιμάσουμε και μας άρεσε.

Οι συνήθεις ύποπτοι:

ΛΕΥΚΑ

Κτήμα Γαία Ασύρτικο Wild Ferment 2010: Για τρίτη χρονιά η Γαία εντυπωσιάζει με το wild ferment της. Πλούσια και άγρια Σαντορίνη για τους λάτρεις του Ασύρτικου.

Καριπίδης Chardonnay 2009: Εξίσου καλή χρονιά με του 2008, πληθωρικό chardonnay με τα χαρακτηριστικά του βαρελιού (καπνός, ξύλο, βανίλια) να κυριαρχούν ίσως και σε υπερβολικό βαθμό. Εμάς όμως μας αρέσει!

Οινοφόρος Ρούβαλη Riesling 2010: Επιτυχημένη οινοποίηση της βόρειας αυτής ποικιλίας. Το πιο ζεστό κλίμα ενδεχομένως να το καθιστά μη τυπικό. Αρκετά φρουτώδες. Οι ορυκτές νότες ναι μεν υφίστανται, αλλά είναι κάπως ανεπαίσθητες.

Σιγάλας Ασύρτικο 2010: Κλασική αξία. Ακόμα είναι αρκετά ατίθασο, αλλά απολαυστικό.

Σιγάλας Ασύρτικο Βαρέλι 2009: Η καλύτερη βαρελάτη οινοποίηση ασύρτικου!

Συμεωνίδης Ροδίτης 2010: Ένας από τους καλύτερους ροδίτες στην Ελλάδα. Πλούσιος και αρωματικός για τα δεδομένα της ποικιλίας.

KOKKINA

Κτήμα Αλφα Tanat 2007: Την ποικιλία τη συναντάς κυρίως στην Γαλλία (Περιοχή Madiran) και στην Ουρουγουάη. Τώρα και στο Αμύνταιο! Πληθωρικό κρασί, με έντονη γεύση και επίγευση, στιβαρές τανίνες και δυνατότητα βαθιάς παλαίωσης!

Σιγάλας Μαυροτράγανο 2008: Έχουμε την εντύπωση ότι σύντομα θα πλαισιώσει το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο στα κόκκινα κρασιά «σήματα κατατεθέντα» της ελληνικής αμπελουργίας. Άγριες αλλά νόστιμες τανίνες, με αρώματα κόκκινων φρούτων, αλλά και τονισμένη οξύτητα. Υπάρχουν δυνατότητες για βελτίωση.

Αργυρός Μαυροτράγανο 2008: Όπ.π.

Παλυβός Terra Leone Merlot 2006: Πολύπλοκα φρουτώδη αρώματα, σοκολάτα και βανίλια. Καλοδουλεμένες τανίνες, ήπια οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα απολαυστικό, τυπικό Merlot.

Παλυβός Terra Leone Cabernet Sauvignon 2006: Επίσης καλοδουλεμένο με φρουτώδη και πιπεράτα αρώματα, αλλά κάπως άγριες τανίνες. Καλή επίγευση!

Παυλίδης Tempranillo 2007: Ως fan της ποικιλίας δεν μπορώ να μην το συμπεριλάβω στην λίστα. Μπορεί να απέχει αρκετά από μία Rioja Gran Reserva, αλλά νομίζω ότι δεν θα πέρναγε απαρατήρητο από έναν Ισπανό. Αρώματα μαρμελάδας με γλυκές τανίνες. Ευχάριστη γεύση και επίγευση.

Αντωνόπουλος Γεροντόκλιμα Ρεματιάς Merlot 2006: Τυπικό νόστιμο Merlot.

Καριπίδης Robust Cabernet Sauvignon, Sangiovese 2006: Αρώματα βατόμουρου, αλλά και πιο πικάντικα μπαχαρικών. Πλούσιο, παχύ στόμα. Απολαυστικές τανίνες, νότες καπνού.


New Entries:

Κτήμα Θέστια (Αιτωλοακαρνανία), Cabernet Franc, Merlot 2008. Αξιοπρεπής προσπάθεια.

Κτήμα Φοίβος (Κεφαλονιά), Μεθύσφορος, Μαυροδάφνη 2010. Τιθάσευσε την ατίθαση μαυροδάφνη, κάνοντας την αρκετά ευκολόπιοτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου