Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

wine dinners 2011

Έλαβα ενημέρωση για μια γευστική δοκιμή κτήματος σε εστιατόριο των βορειών προαστίων. Δύο πιάτα κι ένα επιδόρπιο. Δύο κρασιά του κτήματος. Κι όλα αυτά στην προνομιακή τιμή των 30 ευρώ. Οινικό δείπνο μιας καθημερινής βραδιάς μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα.
Δυστυχώς πρέπει να ομολογήσω ότι κάτι χάνουμε ως έλληνες. Σε μια περίοδο που μαστιζόμαστε από οικονομική κρίση, οι επιχειρηματικές προτάσεις στο χώρο της εστίασης στηρίζονται σε μεθόδους άλλων εποχών, μάλλον με παχιές αγελάδες. Όπου οι ταπεινοί καταναλωτές, οινόφιλοι, λάτρεις των γεύσεων, με κάποιες γαστρονομικές ανησυχίες, πρέπει να πληρώνουν αδρά για δύο πιάτα καθώς αυτό είναι gourmet (!).
Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνω εγώ ότι 30 ευρώ είναι τιμή ευκαιρίας για δύο πιάτα ως δείπνο μιας καθημερινής βραδιάς. Στην οποία πιθανόν να μην υπήρχαν πελάτες για το δείπνο και εμφανίστηκε ο κράχτης επενδεδυμένος το μανδύα της οινογνωσίας σε προσιτή τιμή.
Θεωρώ ότι αυτό δεν ωφελεί ούτε την άνοδο της οινοφιλίας στην Ελλάδα, αλλά ούτε και τη γαστρονομική ωρίμανση των Ελλήνων (για την οποία άλλωστε διατηρώ επιφυλάξεις ούτως ή άλλως). Θα χρειαστεί να διανυθεί τεράστια απόσταση για να πλησιάσουμε άλλες οινικά (και γαστρονομικά) προηγμένες χώρες.

1 σχόλιο: