Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Δυο Ελιές Κυρ Γιάννη 2008

Οινική έκρηξη διαπιστώσαμε σε μια πρόσφατη έξοδο μας όταν επιλέξαμε να συνοδεύσουμε το φαγητό με το συγκεκριμένο κρασί από το το Κτήμα Κυρ Γιάννη.
Χρώμα βαθύ κόκκινο. Επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περάσουμε σε κανάτα για να αεριστεί, η μύτη στην αρχή ήταν ενδιαφέρουσα αλλά σχετικά κλειστή. Με υπομονή όμως και με αρκετή ανακίνηση στα ποτήρια (ευτυχώς ήταν κατάλληλα για πλούσια κόκκινα κρασιά), ανακαλύψαμε ώριμα κόκκινα φρούτα, κακάο, και αρκετά μπαχάρια. Στο στόμα ήταν πλούσιο, αρκετά ταννικό και πικάντικο. Θεωρώ ότι στο μέλλον θα ισορροπήσει και θα είναι ακόμα πιο απολαυστικό. Ένα κρασί για γνώστες ή απλώς για λάτρεις των έντονων κόκκινων με πληθώρα ταννινών.
Να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο κρασί πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με πληθωρικό φαγητό που να περιλαμβάνει κρέας. Η ποικιλιακή σύνθεση αυτού του οίνου είναι 60% syrah, 30% merlot και 10% ξινόμαυρο. Ο αλκοολικός του βαθμός αγγίζει το εντυπωσιακό 14,8%, πράγμα που είναι κατανοητό από την πρώτη γουλιά.

Το κρασί το απολάυσαμε στο εστιατόριο "Άνετον" στο Μαρούσι του σεφ Βασίλη Καλλίδη. Στα συν ήταν η σωστή θερμοκρασία στην οποία το σέρβιραν, πράγμα που στην Ελλάδα έχει γίνει η αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου, καθώς σπανίζει αυτή η τέχνη ακόμα και σε (δήθεν) οινοεστιατόρια που ειδικεύονται. Επίσης η προαναφερόμενη χρήση των κατάλληλων ποτηριών και το διακριτικό σερβίρισμα στα ποτήρια. Παράπτωμα το γεγονός ότι ο σερβιτόρος δεν μύριζε το φελλό για τυχόν ελαττώματα πριν μας το προτείνει για δοκιμή.

Βαθμολογία: 89/100

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και το κρασί και το Άνετον. Κακώς δεν ζητήσατε να σας το περάσουν σε καράφα.
    Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με το φελλό. Εάν ένα κρασί έχει πρόβλημα που μπορούμε να το διαπιστώσουμε μυρίζοντας το φελλό, τότε θα το έχουμε καταλάβει ήδη με το άνοιγμα. Κακό δεν κάνει να μυρίζει ο σερβιτόρος το φελλό αλλά δεν θα το θεωρούσα και φάουλ (σε αντίθεση με το μη-καραφάρισμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα,
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.
    Για την καράφα θα πρέπει όντως να γίνουμε πιο απαιτητικοί εφόσον είμαστε και οινολάτρες. Εξάλλου ότι μας ζητούν οι εστιάτορες το πληρώνουμε.
    Σχετικά με το φελλό, σαφώς το καταλαβαίνουμε με το άνοιγμα (μας έχει συμβεί και το έχουμε επιστρέψει), αλλά θεωρώ ότι είναι καλύτερο να κάνει έναν πρώτο έλεγχο το εστιατόριο και να αποφύγει να σερβίρει ελαττωματική φιάλη. Ιδίως ένα καλό εστιατόριο.
    Φιλικά,
    Terroirista

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Terroirista πόσο πήγε το άτομο στο "Άνετον" με κρασί???

    ΑπάντησηΔιαγραφή