Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Εστιατόριο "Άνετον"

Με αφορμή ένα σχόλιο ένός φίλου αναγνώστη, σκέφτηκα να αναφέρω την εμπειρία μας στο εστιατόριο "Άνετον" του γνωστού από τις τηλεοράσεις σεφ Βασίλη Καλλίδη.
Το εστιατόριο έχει μεταμορφωθεί σε σχέση με το ακόμα και πρόσφατο παρελθόν. Οι τιμές έχουν μειωθεί αισθητά. Το φαγητό έχει αλλάξει επίσης. Έχει γίνει πιο καθημερινό και οικείο χωρίς να στερείται ουσίας. Ο χώρος είναι ευχάριστος αν και σχετικά μικρός και ιδιότροπα κοινωνικός. Δηλαδή μπορεί να τύχει να γευματίσεις σε μακρύ τραπέζι με άλλη παρέα. Αυτό μου θύμισε κάτι από το συμπαθές Chez Lucien στα Πετράλωνα.
Ο κατάλογος φαγητών είναι λιτός, πράγμα που εμένα προσωπικά το κάνω γούστο. Συνήθως όταν είναι έτσι, τα πιάτα είναι φρέσκα και προσεγμένα. Όντως παρατήρησα ότι όλη η προετοιμασία γινόταν επιτόπου στην κουζίνα, στην οποία έχεις θέα από τα τραπέζια του εσωτερικού χώρου, και δεν αισθάνθηκα την συνηθισμένη αίσθηση των φούρνων μικροκυμάτων, το οποίο είναι άκρως θετικό για το εστιατόριο.
Δύο άτομα λοιπόν, πήραμε μια σαλάτα, δύο ορεκτικά (τηγανητά τυροπιτάκια και τηγανιά με γιαουρτόσαλτσα) και δύο κυρίως (χοιρινός λαιμός με πουρέ πατάτας και κοκκινιστό μοσχάρι με κουσκουσάκι και μυζήθρα). Οι ποσότητες ήταν χορταστικές, ίσως να έπρεπε να έχουμε πάρει κάτι λιγότερο ώστε να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και επιδόρπιο.
Η λίστα κρασιών είναι μικρή και θα θέλαμε κάτι περισσότερο. Τα κρασιά όμως βρίσκονται σε συντηρητή, οι θερμοκρασίες είναι καλές και το σερβίρισμα σωστό.
Οι τιμές στο "Άνετον" είναι πλέον προσιτές, καθώς τα κυρίως κυμαίνονται γύρω στα 10 ευρώ. Απλώς κάποιος δεν πρέπει να έχει προσδοκίες για υψηλή μαγειρική και "προχωρημένα" πιάτα αλλά για νόστιμο, καλομαγειρεμένο, πιο παραδοσιακό φαγητό. Μάλλον ο σεφ ανατρέχει στις μνήμες και τα βιώματα του και μας προσφέρει γεύσεις οικείες αλλά προσεγμένες και πιθανώς περασμένες από το φίλτρο των σύγχρονων μαγειρικών τεχνικών του.
Κατ' εμέ καθόλου κακή επιλογή αυτή η μεταστροφή στην καθημερινή ελληνικότητα, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.
Σαφώς και θα ξαναπάμε, καθώς το κόστος δεν είναι δυσβάσταχτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου