Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Γευστική Δοκιμή σε Νεμέες







Λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων μαζευτήκαμε για μια προεορταστική οινογνωσία αλλά και για φαγητό, αμπελοφιλοσοφία και προπάντων με καλή διάθεση. Η συνήθης ύποπτη παρέα λοιπόν μαζί με κάποιες νέες προσθήκες μελών έκανε μια τυφλη γευστική δοκιμή σε κάποιες Νεμέες. Καιρός ήταν καθώς αφενός δεν είχαμε δοκιμάσει Αγιωργήτικα στο παρελθόν μας και αφετέρου είχαμε αρκετό καιρό να βρεθούμε όλοι μαζί.


Τα κρασιά της δοκιμής ήταν:

Κτήμα Παπαϊωάννου 2006

Αγιωργήτικο Μπουτάρη 2008

Κτήμα Γαία 2006

Terra Leone Ammos 2006 (Παλυβός)

Μικροκλίμα Παπαϊωάννου 2005

Αγιωργήτικο Ελληνικά Κελλάρια 2008



Ομόφωνα η ετυμηγορία για το καλύτερο κρασί ήταν το Terra Leone Ammos 2006. Βαθυκόκκινο στο χρώμα, έντονη μύτη με κεράσι, βύσσινο, βιολέτα. Μεστό σώμα, πλουσιότατο, με πικάντικο χαρακτήρα. Ένα απολαυστικό κρασί με μακρά επίγευση που επιμένει.

Στη συνέχεια υπήρξε μια διχογνωμία με τη ζυγαριά να γέρνει προς το μέρος του Μικροκλίματος έναντι του κτήματος Γαία. Το Μικροκλίμα ήταν αρκετά πιο έντονο και ταννικό, αν και έχει κατέβει λίγο σε αλκοολικούς βαθμούς έναντι της εσοδείας του 2004. Το Γαία ήταν πιο ισορροπημένο, πιο μαλακό και ίσως για αυτό να ευθύνεται και η διαδικασία της μικροοξυγόνωσης την οποία υφίσταται ώστε να είναι πιο έτοιμο για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του στο εμπόριο.

Το Κτήμα Παπαϊωάννου, μια τυπική Νεμέα έδειξε κάπως κουρασμένο, σαν να έχει φτάσει στο σημείο καμπής του.

Το Αγιωργήτικο Μπουτάρη απλώς στεκόταν αξιοπρεπές χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο. Αν το δοκιμάσει κανείς χωρίς μέτρο σύγκρισης πιθανώς και να μην απογοητευτεί. Συγκριτικά όμως με αυτά τα κρασιά, βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Τα Ελληνικά Κελλάρια τελείως αδιάφορα. Μερικές φορές τελικά η τιμή διαδραματίζει ρόλο.

2 σχόλια: