Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Καλή Ρίζα 2009 Κυρ Γιάννη

Εκτός από την περιοχή της Νάουσας που είναι η κατεξοχήν αμπελουργική ζώνη της ποικιλίας, το ξινόμαυρο καλλιεργείται και σε κάποιες άλλες περιοχές. Μία από αυτές είναι το Αμύνταιο στη Φλώρινα, μια από τις ψυχρότερες περιοχές της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας.Το κτήμα Κυρ Γιάννη δραστηριοποιείται και εκεί κι έχει διάφορες ετικέτες με αρκετό ενδιαφέρον.
Η Καλή Ρίζα είναι ένα κρασί από 100% ξινόμαυρο από αμπέλια 60 ετών.
Θα έλεγα ότι είναι ένα ξινόμαυρο νέας εποχής χωρίς το ρουστικ χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει.
Ζωντανό ρουμπινί χρώμα. Συμπυκνωμένη μύτη με κόκκινα φρούτα, πιπεριά, ντομάτα και πικάντικες νύξεις.
Μέτριο σώμα, υπαρκτές αλλά όχι ακραίες ταννίνες, τονισμένη οξύτητα αλλά όχι υπερβολική. Ο πικάντικος χαρακτήτας παραμένει στο στόμα χωρίς όμως να επισκιάζεται το φρούτο. Επίγευση φρουτώδης με καλή διάρκεια.
Λείπει η αγριάδα της ποικιλίας αλλά υπάρχει περισσότερη φινέτσα σε αυτό το κρασί.
Πρόκειται για ένα συμπαθητικό ξινόμαυρο που προτάσει το νέο πρόσωπο της ποικιλίας και κλείνει το μάτι στους οινόφιλους που θέλουν να απολαύσουν ξινόμαυρο αλλά μοντέρνα και διαφορετικά.
Σε συνδυασμό με αντίστοιχο φαγητό είναι μια καλή επιλογή. Η οξύτητα θα βοηθήσει να παντρευτεί με διάφορα κρεάτινα εδέσματα αλλά και με πικάντικα τυριά.

Βαθμολογία: 86/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου