Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Γνωριμία με τα κρασιά του Παπαιωάννου στα "ΚΙΟΥΠΙΑ"

Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε μία μίνι οινογνωσία του Κτήματος Παπαϊώννου στο εστιατόριο τα «ΚΙΟΥΠΙΑ» στο Κολωνάκι. Η βραδιά κύλησε ευχάριστα δοκιμάζοντας τέσσερα κρασιά του Κτήματος.


1. Aristocracy (Sauvignon Blanc).

Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά πως πρόκειται για «Άριστο-κρασί». Ζωηρό κρασί με έντονα αρώματα κίτρινων φρούτων (ανανάς, μάνγκο, νότες λεμονιού) ευχάριστη οξύτητα.


2. Syrah 2006

Αντίστοιχα με αυτά τις γευσιγνωσίας σε Syrah…Βαθύ κόκκινο χρώμα. Σχετική υψηλή οξύτητα και σκληρές τανίνες. Του χρόνου πιστεύω θα έχει "ανοίξει" και θα είναι καλύτερο.


3. Μικροκλίμα 2003 (Αγιωργήτικο)

Ίσως η «Ναυαρχίδα» του Κτήματος μαζί με το Terroir, με το οποίο αν και έχουνε σημαντική διαφορά στην τιμή είναι ανάλογης αξίας ποιοτικά. Μεστό Αγιωργήτικο. Πλούσιο και πυκνό. Ξεχωρίζει η βανίλια και είναι ελαφρώς «πιπεράτο». Παρά τα 6 χρόνια στη φιάλη διατηρείται άριστα. Σημειώνω ότι φέτος άνοιξα του 2001 το οποίο ακόμα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση…


4. Γλυκό, (Αγιωργήτικο)

Δεν θυμάμαι τον τίτλο ακριβώς και νομίζω ότι δεν έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Δεν είμαι Fun των γλυκών κρασιών, αλλά δεν κρύβω ότι ήταν ευχάριστο και με αυτό έκλεισε επάξια το δείπνο.


Ο κ. Παπαϊωάννου ήταν ακατάπαυτος. Η συζήτηση ξεκίνησε για τα κρασιά, την οινοποίηση κλπ. και έφθασε μέχρι και τον εμφύλιο, τα δεκεμβριανά την πρόσφατη κρίση των στεγαστικών δανείων. Έστω και αν δεν συμφωνήσαμε σε κάποια ζητήματα, ο κ. Παπαϊωάννου είναι απόλυτα ενημερωμένος και διαυγής.


Τα φαγητά συνόδευαν επάξια τα κρασιά και υπήρχε μεγάλη ποικιλία. Η ποσότητα τους ήταν όμως υπερβολική και φθάσαμε από νωρίς σε σημείο κορεσμού. Ίσως ένα πιο μετρημένο Menu να ήταν καλύτερο.


1 σχόλιο:

  1. Το Aristocracy είναι εντυπωσιακό και ξεχωρίζει.Φιάλη του 2006 που δοκιμάσαμε προσφάτως θεωρήθηκε άκρως ικανοποιητική. Περισσότερα για δοκιμή sauvignon blanc στο εγγύς μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή