Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Άπειρος Χώρα 2005 - by Γκλίναβος



Ένα blend Cabernet, Merlot και Αγιωργήτικο, εσοδείας 2005 ένα χρόνο περασμένο από βαρέλι.

Χρώμα κόκκινο-ρουμπινί. Μετά τα 5 πρώτα λεπτά στην καράφα το κρασί εξακολουθούσε να είναι αρκετά κλειστό χωρίς να επιτρέπει την ανάδυση κάποιου συγκεκριμένου αρώματος. Κλειστό ήταν επίσης στη γεύση. Με την πάροδο των λεπτών το κρασί άνοιγε και άλλαζε. Θα το χαρακτήριζα αρκετά πολύπλοκο αν και αρχικά το Cabernet υπερίσχυε των άλλων δύο. Λογικό αφού οι τανίνες του είναι μεγαλύτερης αντοχής από αυτές του Merlot και του Αγιωργίτικου. Μετά το μισάωρο στην καράφα αναδείχθηκαν περισσότερα αρώματα κόκκινων φρούτων και το κρασί ήρθε σε ισορροπία με τα "πιπέρια" του Cabernet.

Τα 4 και πλέον χρόνια στο μπουκάλι το έχουν βελτιώσει, αλλά νομίζω ότι δεν έχει περιθώρια για πολύ χρόνο ακόμα.

Overall...ένας πολύ αξιοπρεπής, ισορροπημένος και βελούδινος -θα τολμούσα να πω- οίνος.

Βαθμολογία: 84/100

5 σχόλια:

  1. Με αφορμή την ανάρτηση σου, θα ήθελα να ανοίξω το θέμα του κατά πόσο ένα κρασί παραμένει κλειστό και πόσο χρόνο χρειάζεται για αερισμό ώστε να "ανοίξει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανόνας. Για τα κρασιά που μιλάμε εμείς...ελληνικός αμπελώνας, 3-8 χρόνια στη φιάλη, νομίζω 15' μέχρι 30' στην καράφα είναι αρκετά. Τώρα για πιο περίπλοκες καταστάσεις είναι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Ισως και παραπάνω. Πχ ο Νόστος του Μανουσάκη χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες στην καράφα σύμφωνα με Σ. Γεωργόπουλο. Εξαρτάται από το κρασί, τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο οινοποίησής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει περίπτωση να μείνει πολύ στην καράφα και να παρα-αεριστεί ή δεν υπάρχει πρόβλημα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεωρώ ότι από ένα σημείο και μετά ένα ανοιχτό κρασί έχει προσλάβει τόσο οξυγόνο που τερματίζει και η απόλαυση που προσφέρει βαίνει φθίνουσα. Αλλά δε νομίζω ότι δύο τρεις ώρες στην καράφα θα το καταστρέψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή