Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Syrah - Τυφλή Γευστική Δοκιμή Δεκέμβριος 2009

Στην οικία με έμβλημα τη μπεκροκανάτη έλαβε χώρα μια σεμνή τυφλή γευστική δοκιμή οίνων εκ σταφύλης syrah. Όλα ήταν ελληνικά χρονολογιών 2005-2007. Η βαθμολογική κλίμακα ήταν με μέγιστο το 5 και με υποκλίμακα βαθμολόγησης τη μισή μονάδα (υπέρ του μαθητή?)
Τα κριτήρια ήταν αυστηρότατα παρά τις δόλιες προσπάθειες κάποιων συμμετεχόντων για υπεξαίρεση εδεσμάτων την ώρα της γευστικής δοκιμής. Σε γενικές γραμμές επιτρεπόταν μόνο το νερό και λίγο ψωμί για να καθαρίζει η γεύση και να μην αλλοιώνεται. Επιμένω ότι ο συνδυασμός με φαγητό επηρεάζει κατά πολύ τη γευστική ικανότητα.

Αποτελέσματα:
Terra Leone Παλυβός 2005: 4,5/5 εξαιρετικό, μακράν το καλύτερο της δοκιμης με εμφανή διαφορά από τα υπόλοιπα. Ισορροπημένο, βελούδινες ταννίνες, στρογγυλό,
Καρυπίδης Syrah 2007: 3,5/5 ενδιαφέρον αλλά αμφιλεγόμενο. Συγκέντρωσε κάπως ακραίες βαθμολογίες (2,5/4), όχι ακριβώς τυπικό syrah, αρκετά κλειστό, εμφανής η αλκοόλη ακόμα, χρειάζεται χρόνο ακόμα για να δέσει.
Αβαντίς Syrah 2007: 3/5, μια ελαφριά απογοητέυση από ένα φορμαρισμένο οινοποιείο που ειδικεύεται στο syrah. Τυπικό αλλά άτονο, αδύναμα φρουτώδη αρώματα και κατόπιν πιπέρια. Σώμα μετρίου όγκου, "απαλό".
Παπαιώαννου Syrah 2006: 2,5/5, Αυξημένη οξύτητα, καλή μύτη με μπαχαρικά τυπικά της ποικιλίας, σοκολάτα γάλακτος!, ελαφρύ σώμα, μέτρια επίγευση.

Οι εκλεκτοί συνδαιτημόνες (incognito οι περισσότεροι) δεν άφησαν σταγόνα από τα δύο πρώτα και με εξανάγκασαν τις επόμενες ημέρες να κάνω κατ' ιδίαν δοκιμές των δύο έσχατων οίνων. Δε με χάλασε ιδιαιτέρως πάντως.
Και του χρόνου!

2 σχόλια: