Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Αθήρι (εστιατόριο)

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο εστιατόριο Αθήρι στην περιοχή του Κεραμεικού.

Χωρίς το τυπικό μενού πολλών εστιατορίων, αλλά με το βασικό κατάλογο του καταστήματος συν κάποια προσθήκη του σεφ. Θετικό για χρηματοοικονομικούς λόγους στους καιρούς ύφεσης(!) που διανύουμε.
Επιλέξαμε τυροσαλάτα με λούτζα, πίτα με μανιτάρια και κασέρι και μια τάρτα με ουρά μοσχαριού για την οποία ενημερωθήκαμε από τους ανθρώπους καθώς ήταν έκτακτη και εκτός λίστας. Μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και τα τρία πιάτα. Θετικότατο το γεγονός ότι το φύλλο της πίτας ήταν χειροποίητο και δεν αισθανθήκαμε την παρουσία μικροκυμάτων (απεχθείς συσκευές κατ' εμέ).
Στα κυρίως πήραμε μαριναρισμένο μπούτι πάπιας με κρούστα σύκου και σαλάτα πράσινου μήλου και το ειδικό εορταστικό πιάτο φιλέτο στρουθοκάμηλου με πουρέ μήλου. Εξαιρετικά πιάτα, προσεγμένα και γευστικότατα.
Περί οίνου: με βάση τις πληροφορίες μας αναμέναμε στον κατάλογο το σχετικά δυσεύρετο "Γη και Ουρανός" του κτήματος Θυμιόπουλου. Δεν αναγραφόταν στη λίστα κρασιών και ζητήσαμε κάποιο άλλο. Όταν ενημερωθήκαμε ότι το συγκεκριμένο ήταν σε έλλειψη, τους αναφέραμε το Γη και Ουρανός και μας είπαν ότι υπήρχε μια μόνο φιάλη και αυτός ήταν ο λόγος που ήταν πλέον εκτός λίστας. Γενικά η λίστα ήταν συνοπτική, ανά γεωγραφική περιοχή, σε πολύ αξιοπρεπείς τιμές. Να σημειώσω ότι αυτή είναι η εξαίρεση στην αθηναϊκή γαστρονομία και μόνο με τέτοιες προσπάθειες θα αναβαθμιστεί η οινική κουλτούρα μας.
Το κρασί ήταν χρονολογίας 2007, αδιαπέραστο χρώμα!, αρώματα τομάτας, πλούσιο σώμα, καλή οξύτητα, με ενθουσίασε ως ξυνόμαυρο. Όντως δικαιολογημένη η φήμη του. Φάουλ του μαγαζιού η έλλειψη καράφας, παρόλο που το ζητήσαμε. Για τέτοιου είδους κρασιά επιβάλλεται.
Βαθμολογία (κρασιού, για εστιατόρια, στραφείτε αλλού): 89/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου