Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΝΥΧΤΕΡΙ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ...ΤΟ "ΠΛΟΥΣΙΟ"...

Μέχρι πρότινος το λευκό κρασί που απολάμβανα περισσότερο ήταν το Chardonnay. Τον τελευταίο καιρό αρχίζει και με κερδίζει το Ασύρτικο μονοποικιλιακό και δη αυτό της Σαντορίνης, αλλά και η οινοποίηση του με τις αδερφές ποικιλίες αθήρι και αηδάνι. Μάλλον οι προσπάθειες των Ελλήνων οινοπαραγωγών φαίνεται να πιάνουν τόπο, αφού προσέχουν πολύ την οινοποίηση του ασύρτικου και ειδικά τα τελευταία χρόνια παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά με βάση το ασύρτικο. Αξιοσημείωτες είναι και οι προσπάθειες στην υπόλοιπη Ελλάδα (Ασύρτικο βαρέλι Παπαϊωάννου και Παυλίδη).

Ξαναδοκιμάσαμε ασύρτικο της οινοποιίας Χατζιδάκη. Αυτή τη φορά οκλήρος έπεσε στο «Νυχτέρι» του. Μία μίξη ασύρτικο, αηδάνι και αθήρι, εσοδείας 2008, περασμένο κάποιους μήνες σε βαρέλι. Χρώμα κίτρινο σκούρο με αισθητή την παρουσία του βαρελιού τόσο στο χρώμα όσο και στην γεύση. Τα αρώματα του γήινα και μεταλλικά όπως φρεσκοκομέννου γρασιδιού και αλμύρα θάλασσας, αλλά υπήρχαν και ήπιες νότες μελιού στην επίγευση. Σώμα πυκνό, πλούσιο και πέραν του δέοντος μακρά επίγευση. Νόμιζω ένα κρασί που αδικείται με σαλάτα ή και ψάρι. Κάλλιστα μπορεί να συνοδέψει αρνάκι στη γάστρα…


Βαθμολογία: 90/100

1 σχόλιο: