Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Γευσιγνωσία - Cabernet /Merlot

Blend: μίγμα, χαρμάνι, συνδυασμός ως ουσιαστικό και ως ρήμα «αναμιγνύω διαφόρους τύπους ενός είδους για να επιτύχω ορισμένη ποιότητα». Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι διάφοροι παραγωγοί αναμιγνύοντας δύο από τις πιο γνωστές ποικιλίες κρασιού: Cabernet Sauvignon & Merlot. Στο εμπόριο κυκλοφορεί ευρέως μιας και είναι ένας από τους ποιο συνηθισμένους συνδυασμούς. Οι ποικιλίες «δένουν» καλά μεταξύ τους και ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται. Το στιβαρό Cabernet μαλακώνει με τις πιο βελούδινες τανίνες του Merlot.

Αρχές του 2010 και είπαμε να οργανώσουμε μία τυφλή γευσιγνωσία. Στο τραπέζι μπήκαν επτά διαφορετικά κρασιά με τον συνδυασμό των ποικιλιών Cabernet-Merlot. Τα κρασιά ήταν τα εξής (γράφω με τη σειρά που δοκιμάστηκαν):


1. ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ - ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ 2005

2. ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ 2005

3. ΙΝΟ 2008

4. TRIVENTO ARGENTINA 2008

5. ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ 2005

6. ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 2004

7. ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΦΑ – ROMEO & JULIET 2005


Οι βαθμολογίες μας (με άριστα το 5):


1. ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ 2005 (4) - Το πιο ισορροπημένο.



Σκούρο Κόκκινο χρώμα. Ωραία "μύτη". Έντονα φρουτώδες κρασί με αρώματα βανίλιας. Ισορροπημένο σώμα και καλοδουλεμένες ευχάριστες τανίνες. Μακρά επίγευση.

Τιμή:€15


2. ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 2004 (4) - Πολύπλοκο κρασί για καλό φαγητό.

Σκούρο Κόκκινο χρώμα. Το Merlot υπερισχύει στη μύτη, αλλά η γεύση και η επίγευση είναι μοιρασμένη και αρκετά πολύπλοκη. Πυκνό σώμα. Αρκετά πιπεράτο στην αρχή, μαλακώνοντας στη συνέχεια φέρνοντας στην επιφάνεια νέα αρώματα βανίλιας, σοκολάτας, αλλά και κόκκινων φρούτων. Οι τανίνες μετά από μια εξαετία παραμένουν δυνατές, αλλά σωστές. Μεγάλη και πλούσια επίγευση.Το κρασί χρειάζεται μία τουλάχιστον ώρα επαφή με αέρα στην καραφα και σίγουρα είναι ένα κρασί το οποίο ξεδιπλώνει τις δυνατότητές του μόνο σε συνδυασμό με φαγητό.
Τιμή: €25


3. ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ 2005 (3,5+) - Τυπικό και σωστό.



Σκούρο Κόκκινο χρώμα. Λιγότερο πολύπλοκο από τα προηγούμενα. Με αρώματα φρούτων και βανίλιας τα οποία ισορροπούν μεταξύ τους. Καλό σώμα και επίγευση.

Τιμή: €14


4. TRIVENTO ARGENTINA 2008 (3,5+) - Η ευχάριστη έκπληξη.


Κόκκινο χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες. Ευκολόπιοτο με τα πιπέρια του Cabernet να κυριαρχούν. Αρώματα πιπεριού και μπαχαρικών με αυτό της πράσινης πιπεριάς εντονότερο. Μαλακό σώμα, με ήπιες τανίνες. Καλή επίγευση. Πολύ διαφορετικό από τα άλλα έξι κρασιά.

Τιμή: €6


5. ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΦΑ –
ROMEO & JULIET 2005 (3,5+) - Ακραίες βαθμολογίες.


Βαθύ Κόκκινο. Καλή μύτη. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, πιπεριού και βανίλιας. Δυνατές αλλά σωστές τανίνες, σχετικά ελαφρύ σώμα. Καλή επίγευση, αλλά με κάπως υψηλή οξύτητα. (Ακραίες βαθμολογίες 2,5 - 4,5).

Τιμή: €16



6. ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ - ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ 2005 (3) - Περιμέναμε περισσότερα.

Σκούρο Κόκκινο. Πλούσια φρουτώδη και πολύπλοκη μύτη η οποία δεν ακολουθείται αντάξια από το σώμα. Αρώματα βύσινου και δαμάσκηνου. Κάπως τσιμπημένες τανίνες και σχετικά υψηλή αλλά σε ανεκτά επίπεδα οξύτητα.

Τιμή: €14


7. ΙΝΟ 2008 (2,5) - Αξιοπρεπές.


Κόκκινο χρώμα. Μύτη φρουτώδης αλλά αρκετά κλειστή. Πολύ μαλακό σώμα, με στεγνές και κάπως αναγωγικές τανίνες.


Τιμή: €5,70 (με μία φιάλη δώρο)




Γενικά σχόλια: Θα χαρακτηρίζαμε τη γευστική δοκιμή κάπως πολύπλοκη και δύσκολη λόγω μάλλον του συνδυασμού των ποικιλιών. Τα παλαιωμένα κρασιά χρειάζονταν αερισμό στην καράφα. Αναδεικνύονταν πολύ περισσότερο με συνοδεία φαγητού κυρίως του κοκκινιστού μοσχαριού (Χουνκιάρ Μπεγεντί), αλλά και λιπαρών τυριών (κυρίως κατσικίσιο τυρί chèvre). Αν και τα παλαιωμένα κρασιά ήταν εσοδείας 2004 και 2005 έχουν ακόμα αρκετές αντοχές στο χρόνο. Το νεοκοσμίτικο Trivento ήταν σαν να έπινες ένα άλλο άσχετο με τα προηγούμενα κρασί. Διαφορετικό terroir, διαφορετική τεχνική οινοποίησης ή απλά προσθήκη λίγης ζάχαρης? Ποιος ξέρει…Must του μενού ο βελούδινος πουρές μελιτζάνας που συνόδευε το μοσχαράκι!


Η βραδιά έκλεισε με ένα ξεχωριστό ουίσκι άρτι αφιχθέν από το Εδιμβούργο…GLEN KEITH 1967 Connoisseurs Choice. Δεν είμαστε ειδικοί στα ουίσκι αλλά αυτό ήταν πράγματι ξεχωριστό. Με νότες μελιού και πολύπλοκα βοτανικά αρώματα. 46 αλκοολικοί βαθμοί και 36 χρόνια (!!!) στο βαρέλι και άλλα 7 στο μπουκάλι. Συνοδεύτηκε από αυγοτάραχο Μεσολογγίου.-

1 σχόλιο:

  1. Λίγα σχόλια:
    Εκπληκτική Γευστική Δοκιμή. Συγχαρητήρια για την οργάνωση και υλοποίηση. Κολοσσιαία υπερπαραγωγή.
    Η δοκιμη των 7 επιλεγμένων οίνων μας δυσκόλεψε ιδιαιτέρως, ήταν και το θέμα χαρμάνι δύσκολο.
    Τα εδέσματα ήταν εξίσου απολαυστικά, χουνκιαρ μπεγεντι para siempre, κορυφή! Το θέλω ξανά και ξανά.
    Περί οίνου: Βίβλια Χωρα, ναι, ήταν μάλλον το πιο ελκυστικό, ξεχώρισε από τα άλλα (το ξεχώρισαν οι γνώστες)
    Trivento, έχει εξελιχθεί σε κρυφή αξία, value for money, καταφέρνει να κερδίζει συνεχώς πόντους.
    Για το whiskey, no comment, βάλσαμο (Antonios, Respect).
    Από την βραδιά αυτό που μου έμεινε είναι ότι το μείγμα των προσκεκλημένων (οινογνώστες και μη) είχαν τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το κρασί και τη γεύση. Οι μη παιδευμένοι θεώρησαν μακράν καλύτερο από όλα το κρασί της ΙΝΟ, το οποίο για τους πιο προχωρημένους δεν υπάρχει. Άρα, όπως συνηθίζω να αναφέρω, η γεύση μαθαίνεται (θα υπάρχουν πάντα και ανεπίδεκτοι μαθήσεως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή