Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Νόστος 2003

Κρητικό κρασί. Νόστος από το κτήμα Μανουσάκη, Βατόλακος Χανίων. Ίσως ο καλύτερος οινοποιός στην Κρήτη. Τα κρασια του πολύ διαφορετικά από τα ξυδόκρασα που τους αρέσει να πίνουν στην κατά τα άλλα συμπαθή νήσο.
Εσοδείας 2003, σε πολύ καλή φάση της ζωής του. Αερίστηκε στην κανάτα για 45'.
Τέσσερις γαλλικές ποικιλίες, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο: syrah, mourvedre, grenache, rousanne. Βαθύ κόκκινο χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, πλούσια. Γεμάτο σώμα, πληθωρικό. Στο στόμα βγάζει πιπέρια, μπαχάρια και μελάνι, ίσως και κάποιες ζωικές νυξεις (δέρμα) με την πάροδο της ώρας.
Απολαυστική επίγευση διαρκείας. Ένα κρασί που μας γοήτευσε με την εξέλιξη του στο χρόνο.

Βαθμολογία: 89/100

5 σχόλια:

  1. Σταθερή αξία...Του 2001 επίσης εξαιρετικό. Έχω και του 2005 στην κάβα, περιμένω ανάλογο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέμπτη βράδυ 14 Απριλίου.
    Κολωνάκι, κάβα, WINE BOX και κρασιά Μανουσάκη Χανίων Κρήτης.
    Επωνυμία: ΝΟΣΤΟΣ.
    Ένα θαυμάσιο απόγευμα που μέχρι αργά, για το κλείσιμο των μαγαζιών, ο κόσμος δεν ήθελε να φύγει. Η γευσιγνωσία ήταν 6-9 μμ και εγώ λόγω υποχρεώσεων, έφυγα 9,30 και ήμουν πρώτος.
    Μπράβο πάλι στους διοργανωτές, Μπάρι Αλέξανδρο την γλυκύτατη, Βίκυ Αριστοπάνου και στον εκπρόσωπο των κρασιών, άριστα καταρτισμένος, ενημέρωνε και εξηγούσε την κάθε μας απορία.
    Δοκιμάσαμε κρασιά, ξεκινώντας από ένα ροζέ (pink) Grenache – Syrah του 2010 και καταλήξαμε σε ένα στιβαρό μονοποίκιλο Syrah. Ανάμεσα παίζαμε με σέτοινα κρασιά από διεθνοποιημένες, ισπανικές και γαλλικές ποικιλίες, όπως το Nostos Alexandra’s, πολυποικιλιακό, με Syrah - Mourvedre - Grenache και το Nostos, που θέλοντας να δώσουν κάτι διαφορετικό, πρόσθεσαν και μία δυσκολότατη ποικιλία, στο αμπέλι και την οινοποίηση, το Russanne, αλλά με πολλά προικιά μαζί της, να δώσουν ένταση και διέγερση.
    Επειδή ο άνθρωπος δεν ζει με το μέλλον, μα με το παρών. Το παρελθόν σίγουρα τον ακολουθεί. Η φιλοσοφία του Νόστου= Νοσταλγία, πιστεύω ότι είναι αυτή. Επιστροφή στην παράδοση και η παράδοση να συναντά το σήμερα.
    Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες και τις γνώσεις που μου δώσατε, γιατί όταν ξέρεις τι πίνεις το απολαμβάνεις περισσότερο.
    Φιλικότατα
    Δημήτρης Διρχαλίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρης Διρχαλίδης14 Μαΐου 2011 στις 12:46 π.μ.

    Η βαθμολογία των κρασιών.
    Θεωρώ ότι, ένα κρασί όταν βαθμολογείται με την κλίμακα του εκατό και η βαθμολογία του είναι από 85 και πάνω είναι winer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η βαθμολογία των κρασιών.
    Θεωρώ ότι, ένα κρασί όταν βαθμολογείται με την κλίμακα του εκατό και η βαθμολογία του είναι από 85 και πάνω είναι winer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη όταν μαθαίνεις για τέτοιες εκδηλώσεις ενημέρωνέ μας και εμάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή