Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Chardonnay

Σε μία σύντομη επίσκεψή μας στην Κύπρο δεν μπορέσαμε να μην γευτούμε λίγο κρασάκι. Νομίζω η οινική κουλτούρα είναι αντίστοιχη με την ελλαδίτικη...όχι δηλαδή ευρέως αναπτυγμένη, αλλά φαίνεται ότι και εκεί κάτι κινείται.
Το τριήμερο που καθίσαμε στο νησί την τιμητική του είχε το Chardonnay. Δοκιμάσαμε ένα αμερικανικό και δύο κυπριακά με τιμή στο ράφι περί τα 10 Ευρώ, τα οποία εμείς ακριβοπληρώσαμε αφού τα είπιαμε σε εστιατόρια. Δεν μπορώ να πω ότι κάποιο από αυτά ήταν ξεχωριστό:

1)Fetzer Valley Oaks California, Chardonnay 2008. Ανοικτό κίτρινο με μία ιδέα βαρελιού. Ήπια έως και αδυναμη μύτη, σώμα τραγανό αρκετά ικανοποιητικό και μεσαίου όγκου, όπως και ικανοποιητική είναι και η οξύτητα. Αρώματα κίτρινων φρούτων και λεμονανθού. Σύντομη αλλά ικανοποιητική επίγευση.
Βαθμολογία: 80/100


2) Οινοποίιο Κυπερούντας, Chardonnay 2008. Βαθύ χρυσοκίτρινο. Περασμένο από βαρέλι σε βαθμό τέτοιο που χάνει αρκετά την σπιρτάδα του. Παράταυτα έχει ικανοποιητικό σώμα αρκετά λιπαρό. Ικανοποιητική επίγευση.
Βαθμολογία: 80/100


3) Η Στρούμπελη, Chardonnay 2008 ΣΟΔΑΠ ΛΤΔ. Ανοικτό αχυροκίτρινο. Χαμηλής έντασης αρώματα κίτρινων φρούτων. Χαμηλός όγκος και υψηλή οξύτητα όπου χάνεται το παιχνίδι της ισορροπίας. Σύντομη επίγευση.
Βαθμολογία: 72/100


Για την ιστορία αναφέρω ότι δύο γηγενείς ποικιλίες του νησιού είναι το λευκό "ξινιστέρι" και το ερυθρό "μαραθεύτικο", οι οποίες φαίνεται να έχουν μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου