Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Πανσέλοινος

Δεν ασχολούμαστε με αστρολογία, αλλά με έναν οίνο του Απόστολου Λύκου από την Έυβοια.
Πανσέλοινος του 2005, Cabernet Sauvignon (έτσι αναγράφεται στην ετικέτα, αλλά στην πίσω αναφέρεται και η ποικιλία Μerlot? τελικά τι συμβαίνει, ισχύει ο κανόνας ότι αν η συμμετοχή μιας ποικιλίας είναι κάτω από 10% δεν αναφέρεται καθόλου...τι να πει κανείς).
Το κρασί αερίστηκε για 30 λεπτά, στο ποτήρι ήταν σκουρόχρωμο, με αρώματα πιπεριού και μελανιού. Στο στόμα ισορροπημένο, ελαφρώς ταννικό, σώμα πλούσιο, με νότες πράσινης πιπεριάς και μια χροιά κόκκινων φρούτων.
Μια καλή επιλογή σε πολύ καλή τιμή για να συνοδεύσετε ένα πιάτο κρέατος με πλούσια σάλτσα ή με ήπια κίτρινα τυριά.
Πιστεύω ότι ένα δύο χρόνια ακόμα μπορεί να παλαιωθεί και να το απολαύσουμε διαπιστώνοντας την εξέλιξη του στο χρόνο.
Βαθμολογία: 76/100

12 σχόλια:

  1. Ποια ειναι η γνωμη σου για τον "Κρατιστο" του ιδιου παραγωγου, αν ειναι ευκολο?
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ έχω καλή γνώμη για τον Λύκο. Τον βρίσκω αρκετά decent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νεκτάριε, αυτή τη στιγμή δε θυμάμαι τον Κράτιστο, αλλά επειδή επίκειται η Οινοτέλεια, αν ο Λύκος είναι παρόν, θα το δοκιμάσω εκ νέου και θα σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ειναι κατι φοβερο,απλα το αναφερω σαν ακομη ενα παραδειγμα καλης σχεσης ποιοτητας-τιμης ,δεδομενου οτι προκειται για κλασσικη Νεμεα του 2004 που κραταει ακομη ,και ειναι στα 11 ευρω.Αν σκεφτεις και οτι ο παραγωγος δεν ειναι απο Νεμεα ,εχει ενδιαφερον νομιζω σαν καταναλωτης...
    Καλη oinotelia παιδια,εμεις περιμενουμε το "Χαρτη των γευσεων" 12-13 δεκ. εδω πανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρεις σε τι διαφωνώ: ακριβώς στο γεγονός ότι ο παραγωγός δεν είναι από Νεμέα, αλλά απλώς αγοράζει από την περιοχή. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορείς να διασφαλίσεις την ποιότητα του σταφυλιού αφού δεν έχεις δικό σου αμπελώνα, απλώς αγοράζεις από κάποιους. Και ποιός θα δώσει το καλύτερο του σταφύλι και δε θα το κρατήσει για την πάρτη του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνω σ'αυτο που λες ,αλλα μηπως τη τελευταια διετια καποιοι παραγωγοι της Νεμεας εχουν ξεφυγει σε σχεση με το τι πουλανε και σε ποια τιμη απλα επειδη εχουν κτημα εκει?
    Εξαλλου το οτι ο "Κρατιστος 2004" πηρε περσι στις Βρυξελλες το -Μεγαλο- Χρυσο,μαζι με το "Terroir" Παπαιωαννου 2004 (60ευρω),δεν μπορει να ΄ναι τυχαιο...
    Θα χαρω παντως να μαθω τη γνωμη σας αφοτου το δοκιμασετε(εχοντας παντα υποψη την τιμη 11ευρω).Με την ευκαιρια για μενα οι Νεμεες σταματουν στο "Μονοπατι" του Χρηστου Αϊβαλη.
    Χαρηκα για την επικοινωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ! Πολύ καλά το έθεσες.
    Το "Μονοπάτι" του Αιβαλή ίσως είναι η κορυφαία Νεμέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Λύκος δεν είχε παρουσία στην Οινοτέλεια. Οπότε Κράτιστος δεν έπαιξε. Έχω αναρτήσει όμως για ένα άλλο αηγιωργητικο του, τον "Κεραστή".
    Αναφορικά στον Μονοπάτι, το δοκίμασα ξανά και παρόλο που ήταν φρεσκότατο (2008) που μόλις κυκλοφόρησε, ήταν εκπληκτικό. Μπράβο στον κύριο Αϊβαλή που επιμένει και παράγει αυτή την υψηλή ποιότητα. Υπερασπίζει και τη σχολή, λίγες ετικέτες αλλά κορυφαίες. Pal Mal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Terroirista ,οπως εχω πει και στον ιδιο τον Χρ.Αϊβαλη ,βρισκω αστειο το γεγονος οτι οι περισσοτεροι παραγωγοι της Νεμεας προσπαθουν να φτιαξουν ενα κρασι που να το πινουν ολοι.Αυτο θεωρω σε καθιστα εναν πολυ καλο "εμπορο" ,οχι πραγματικο "οινοποιο".Λιγοι λοιπον οινοποιοι στη χωρα μας ακολουθουν το δρομο του διαφορετικου,του προσωπικου οραματος και δεν προσπαθουν να "αρεσουν" επιτηδευμενα.Αλλο χαρακτηριστικο παραδειγμα τολμηρου οινοποιου ειναι ο Παρης Σιγαλας στη Σαντορινη,κατα τη γνωμη μου.Θα συμπληρωνα και ο Χρηστος Κοκκαλης("Τριλογια"), αλλα προς το παρον δεν μ'αρεσει το οτι αποφευγει τον ανταγωνισμο εντος Ελλαδος προτιμωντας τη σιγουρια του εξωτερικου,αφου εζησε εκει μια ζωη.
    Συναδελφικους χαιρετισμους απο την ακριτικη Κομοτηνη...
    Υ.Γ.Ρε παιδια, σας βρισκω μηπως στο Facebook?
    Για ευκολια δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νεκτάριε, εγώ δεν έχω facebook. Απέχω συνειδητά από κάτι τέτοιο.
    Τους χαιρετισμούς και από μένα προς την ακριτική και πολυπολιτισμική Κομοτηνή, η οποία μου άφησε ενδιαφέρουσες εντυπώσεις τις 5 ημέρες που είχα μείνει πριν 3 χρόνια. Χαίρομαι που οινόφιλοι υπάρχουν απο άκρη σε άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Νεκτάριε τα παιδιά έχουν και fan page στο facebook αν εννοείς αυτό. Ψάξε οινολογίες απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο guys!!! Γουστάρω τη συναδελφική αλληλεγγύη για την εξάπλωση μας. Και εις άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή