Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Port?

Port ή ελληνιστί πόρτο. Εκ Πορτογαλίας ορμώμενο. Ένα ιδιόμορφο γλυκό κρασί από κόκκινα σταφύλια. Τις τελευταίες ημέρες δοκίμασα ένα πόρτο που μου έφεραν από ένα ταξίδι στην Πορτογαλία. Ferreira Tawny Port. Οξειδωμένο όπως είναι τα tawny και με ήπιο αλκοολικό βαθμό. Εάν δεν σου αρέσει αυτή η αίσθηση, μάλλον δε θα το συμπαθήσεις. Τα tawny port μένουν σε ξύλινα βαρέλια για να αποκτήσουν σταδιακά αυτό το χαρακτήρα και θεωρώ ότι πρέπει να σερβίρονται αρκετά δροσερά στο τέλος ενός δείπνου. Υπάρχουν βέβαια και τα Ruby port, πιο φρέσκα και πιο φρουτώδη. Καθώς και τα Vintage, αλλά αυτά είναι άλλη κατηγορία. Πολύ μικρό μέρος της ετήσιας παραγωγής, ωριμάζει σε βαρέλια και κατόπιν αρκετά χρόνια στο μπουκάλι για να εμπλουτιστεί η γέυση του. Τα tawny port μπορούν να ταιριάξουν με έντονα τυριά τύπου ροκφορ (έκανα δοκιμή με απλό blue cheese Δανίας). Πάντως η δική μας ελληνική μαυροδάφνη μπορεί ανετότατα να πάρει τη θέση ενός port. Δε χρειάζεται να καταφύγουμε στους αλλοδαπούς για ένα τέτοιο κρασί.

2 σχόλια: